Басарбовски манастир „Свети Димитър Басарбовски“

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAБасарбовският манастир „Свети Димитър Басарбовски“ е единственият действащ скален манастир в България. Намира се в долината на река Русенски Лом на 10 километра от град Русе.

Манастирът води началото си от периода на Второто българско царство (XII-XIV в.), но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. Най-известният обитател  е Свети Димитър Басарбовски, роден през 1685 г. в близкото село Басарбово. Паисий Хилендарски споменава името му в своята „История славянобългарска“. По времето на Руско-турската война мощите на светеца са пренесени от ген. Иван П. Салтиков в Букурещ и поставени в митрополитската, а днес патриаршеска църква „Свети Свети Константин и Елена“. Там са и до днес.

През 1937 година в манастира се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и започва да го обновява.

Около Басарбовският манастир е изграден красив комплекс. В средата му има кладенец, водата на който се смята за лековита.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ подножието на скалите се намират две стаи и пещера трапезария. От там по 48 стъпала се стига до скална площадка, където е нишата, в която според преданието е спял св. Димитър. Вдясно е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941 г. Там се намира голяма икона на светеца, изобразен в цял ръст. Около него има десет житийни сцени с надписи на румънски и гръцки език.

По други каменни стъпала се стига до естествена пещера, в която е погребан отец Хрисант, вдъхнал нов живот на манастира. Пещерата изпълнява ролята на костница, в която е подредена и музейна сбирка.

През 1978 г. Басарбовският манастир „Свети Димитър Басарбовски“ е обявен за археологически паметник на културата.

Get Adobe Flash player

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.