Бегликташ – неповторимото тракийско светилище

1Бегликташ е едно от многобройните тракийски светилища, запазени по нашите земи. Местността не само е била обожествявана, но е играла роля и на своеобразна обсерватория.

Светилището е изградено по хребета на Маслен нос, на около 210 м надморска височина. Отстои на 3 км североизточно от град Приморско.

Представлява кръг от огромни камъни, разположени върху скалиста повърхност. Специфичното подреждане на камъните наподобява календар-часовник и обсерватория, категорични са археолозите. Според тях, светилището е изпълнявало няколко функции. Първата от тях е на храм. Ясно са обособени  главният олтар (огромен камък  с опора върху три точки), каменният трон, на който е седял жрецът  или владетелят и изсеченият в скалата жертвеник (състоящ се от две вани, свързани с улеи). В жертвеника не са открити животински следи, а растителни  – най – вероятно от грозде, маслини, смокини и др.12

Втората  функция е на календар – издълбаните върху скалата дупки, са направени така, че при равноденствие и слънцестоене, слънчевите лъчи преминават през тях.

Третата функция е свързана с подредбата на камъните. Върху шестте по-малки камъка, разположени на север от главния олтар, пада слънчевата сянка от него. Тези камъни разделят деня на 6 части.

Светилището датира от 14 век пр.н.е. Името Бегликташ има турски произход и в превод означава данъчен камък.

Get Adobe Flash player

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.