Богомолката – перфектният ловец

Praying_mantis_indiaВ света съществуват около 2 000 вида богомолки. Те могат да бъдат открити във всички по-топли територии – в тропиците, в сухите пустини, в планинските местности, в африканските савани. Срещат се и в Европа.

Латинското наименование на европейската богомолка (Mantis religiosa), означава „пророк“ или „гадател“. Наименованието „богомолка“ идва от характерната поза на тялото, която заема в очакване на насекоми, като „сключва ръце“ за молитва.

Заради канибалските си наклонности богомолката живее поединично. Тя не преследва плячката си. Дебне жертвата си неподвижно и почти незабелязано, кацнала на някое листо или стъбло на растение. Действа светкавично, с подобните си на клещи предни крайници, като опита на хванатата жертва за бягство, е обречен на неуспех. Преди да погълне жертвата си богомолката отхапва главата й, за да избегне по-нататъшна съпротива. Освен насекоми и паяци, тя може да залови скорпиони, малки змии, гущери, жаби, дребни бозайници и малките на птиците.

По време на чифтосване женската отхапва главата на мъжкия, изяжда я, като използва неговите протеини за снасяне на повече яйца. Техният брой  може  да бъде от 10 до 400, в зависимост от вида. Смъртта на мъжкия екземпляр, в крайна сметка е в полза на неговото потомство.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.