ВРЯЩАТА РЕКА

20160218.gzlhnrovvfИзследователят Андрес Рузо сбъднал детската си мечта като най-накрая открил „врящата река“, дълбоко в Амазонската джунгла. Като момче за първи път чул за реката, а днес води борба за спасяването на горите покрай течението й.

Той открил реката при Маянтуячу – свещено място за изцеление в геотермални извори, и се оказало, че водата наистина ври. Участък от реката с дължина 6 и половина километра, ширина 25 метра и дълбочина около шест метра се оказала достатъчно гореща, за да може човек да си свари чай. Една част от нея буквално кипи – с бълбукащи мехури, излизащи от водата. Тя ври заради горещите извори, изтичащи от разломи в земната кора. Части от нея са толкова горещи, че когато някое животинче падне вътре, то се сварява на мига.

0000145654-middle

Първата част от приключението на Рузо било проследяването на легендарната река и документирането й в книгата. Сега той се е впуснал в различен вид приключение – пламенен опит да спаси реката и това, което е останало от тропическите гори около нея. Обезлесяването е опустошило региона и ученият се надява, че потвърждението на легендата за реката ще вдъхнови хората да защитят и други тайни, които могат да останат скрити в Амазонка за поколения напред.

 

Post Tagged with

One Response so far.

  1. Афродита каза:

    Мислех, че това е мит.. но уви! Много впечатляващо!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.