Вулканът Шивелуч напомни за себе си

e5664d63d53817431abc0140dbc3d147Най-северният действащ вулкан на Камчатка – Шивелуч, изхвърли облак от пепел на височина до седем километра, съобщи камчатският филиал на Геофизическата служба на Руската академия на науките. Засилването на активността на вулкана, който се намира на височина около 3,3 хиляди метра над морското равнище, започна през май 2009 г. В купола на вулкана в резултат на активизирането на изригванията се образува пукнатина с дълбочина около 30 метра, предаде РИА Новости.
 

 
Вулканът е геоложка формация (най-често планина), при която се наблюдава излизане на магма (разтопена скална маса) над земната повърхност. Най-често на Земята вулканите се наблюдават в близост до границите на континенталните плочи. Изключение правят вулканите, които се наблюдават в така наречените горещи точки.

Наименованието „вулкан“ произлиза от името на Вулкан, бог на огъня в римската митология. Науката, занимаваща се с изследването на вулканите, се нарича вулканология.

Kozhuh-heights-RupiteКогато споменем думата „вулкан“ всеки си представя свирепо природно бедствие, бълващо лава и дим и застрашаващо живота на десетки! И едва ли някой си представя нещо подобно в нашата спокойна българска природа. Но в действителност, в България също има вулкан. Да, само един, но вулкан! Името му е Кожух. Той е висок 281 m и се намира в Санданско-Петричката котловина. Издига се на близо 200 m над коритото на река Струма. Всъщност, възвишението е остатък от стар вулканичен конус, който не е активен от близо 1 милион години. През конуса преминава река Струма и на това място се намират извори на топла минерална вода. Кожух е границата между Санданско-Петричката котловина на Санданско и Петричко поле. Името на вулкана идва от народните вярвания, които казват, че вулканът прилича на наметнат кожух.

Заради уникалната си флора и фауна, през 1962 г. част от местността Кожух на площ от 0,4 хектара е обявена за природна забележителност, а през 1971 г. защитената площ е увеличена на 94,2 хектара. Тук се среща считаната за рядък вид котешка змия.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.