ГИТХОРН – ГРАД БЕЗ ПЪТИЩА

Beautiful-Holland-village-17Всеки знае, че Венеция е уникална, със своите канали, гондоли и архитектура. Но малко хора са чували за град ГИТХОРН, който по нищо не отстъпва на италианския си събрат.
ГИТХОРН е удивителен град, който се намира в Нидерландия, провинция Оверейсел. Тук не може да ви блъсне кола, поради факта че няма улици. Единственият начин за предвижване е с лодки или велосипеди. Дължината на каналите е около шест километра. githorn_nederland_g02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Над тях са изградени дървени мостчета, които са повече от 150. Жителите на градчето са приблизително 3 000, като те практически живеят на свои собствени островчета. Тук няма дворци, както във Венеция, но има очарователни къщички, построени след буйна зеленина и много цветя. По голяма част от тях са построени изцяло от дърво и камък. Ако решите да посетите ГИТХОРН, трябва да знаете, че автомобилите се оставят извън градчето.

В превод името на селището означава „Кози рог“. Създадено е от францискански монаси, през 13 век, дошли по тези места след голямо наводнение. Те намират голям брой рога от диви кози, най-вероятно удавени. Оттук произлиза и името. Монасите прокопават каналите, за да могат да транспортират и изнасят торфа, изобилстващ по тези места.
Днес ГИТХОРН привлича хиляди туристи, които си наемат лодки или велосипеди, за да разгледат градчето.

jilishta-Giethoorn-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А през студените зими, когато замръзнат каналите, по-смелите могат да се пързалят и с кънки.

 

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.