Гренландия – „Зелена земя“ или „Земя на гренландците“

greenland-mainГренландия е най-големият остров на Земята . Площта му е 2 175 600 км². Разположен е между Северния Ледовит океан и Атлантическия океан.

През южните части на острова преминава северната полярна окръжност. Географски, е част от Северна Америка, но иначе принадлежи на Кралство Дания, от която през последните години успя да извоюва значителна автономия.

Островът е покрит почти изцяло с дебела ледена покривка (на места достигаща до 2000, 2500 метра дебелина) и само около 1/5 част от него, по крайбрежието, се освобождава от леда и снега през късото лято.

Поради глобалното затопляне през април 2007 г. е установено появяването на нов остров край отдалечения източен бряг на Гренландия.

Крайбрежният релеф на острова е формиран преди хиляди години под влиянието на ледниците – красиви фиорди, скалисти полуострови и острови. По стръмните брегове се спускат ледници, от които се откъсват огромни плаващи ледени планини — айсберги.

img_198136Леденият шелф на Гренландия е вторият по големина в света. Той представлява 10% от световната ледена маса. С изключение на няколко долини в Южна Гренландия климатът е арктичен и средната температура в най-топлия месец юли не надвишава 10°C. В центъра на Гренландия средната температура през февруари е -47°C (абсолютният минимум е -70°C). Една от особеностите на гренландския климат е, че през ноември, декември и януари в полярните области слънцето не изгрява изобщо. Това е така наречената полярна нощ. Месеци като октомври и февруари са много мрачни, но слънцето се показва за няколко часа. Лятото е пълна противоположност. През май, юни и юли слънцето изобщо не залязва, през август се скрива само за един час, а през април денят е 20 часа. Март и септември, когато са пролетното и есенното равноденствие има ден и нощ.

northern-lights-greenland-3-13-09-Rune-Christianse-990x669Природата на Гренландия е сурова, дива и запазена, което привлича все повече туристи. Те, както и местното население използват воден или въздушен транспорт, тъй като шосета и ж.п. линии няма.

Дървета също няма (почвата остава замръзнала в дълбочина и това не позволява виреенето на растения с по-развита коренова система), но през лятото има тревисти растения, цветя, мъхове и лишеи. Характерни за острова животни са полярна мечка, полярна лисица, полярен заек, морж, тюлен, чайка.

greenland-lakeНаселението на страната е около 60 х. души, като 80% от тях са гренландци и 20% – датчани. Коренните жители се наричат инуити, което означава хора. На езика калаалисут Гренландия се нарича Калаалит Нуунат – Земя на хората.

Гренландия се специализира в риболов и износ на риба. Уловът на скариди е най-големият източник на доходи. Третият деликатес, който изнася страната е „гренландския лед“.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.