Дунав мост 2

danubeДунав мост 2 е изграден между градовете Видин в България и Калафат в Румъния. Той е част от Трансевропейски коридо № 4, свързващ Северна с Южна Европа.

Мостът е с дължина 1, 97 км, построен на едно ниво.  Включва по две пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея. Официално е открит на 14.06.2013 г.

Новият мост ще бъде алтернативен маршрут за пътувания, който ще намали трафика и  натоварването върху първия мост над Дунав, между Русе и Джурджу (Гюргево).

Първокласният републикански път от Видин до Ботевград  свързва моста с Автомагистрала „Хемус“. По прекият шосеен път от Видин до София е през Петрохански проход.

imageС изграждането на моста транспортната мрежа на България съществено се отваря и се интегрира по-тясно в европейските транспортни мрежи. Мостът подобрява връзката и бързия достъп до Западна Европа през Унгария.

Дунав мост 2 има ключово значение за цялата югоизточна транспортна ос на Европа и на трансевропейската транспортна мрежа с възможностите за комбиниран транспорт.

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.