Дяволската кула

grandoman-thetoweofthedevil-3Скалата, която Стивън Спилбърг ползва за декор за своя филм „Близки срещи от третия вид“, представлява монолитна скална издаденост с височина 38 метра, за която се смята, че има вулканичен произход. Но само се предполага. Дяволската кула (на английски: Devils Tower) е скално образувание, подобно на обелиск, в североизточен Уайоминг. То е първият национален паметник в САЩ създаден на 24 септември 1906 г. от президента Теодор Рузвелт и представлява група от колони с височина 265 m. Диаметъра на основата им е около 300 m, а на върха приблизително 85 m.

Кулата, която местните наричат Mato Tipila, което ще рече „Кулата на мечката“, е свещено място за няколко индиански племена от равнините -Лакота, Сиукс, Шаените и Киова. Легендата разказва, че някога няколко малки момиченца се отдалечили, докато си играели. Една мечка ги подгонила и те се покатерили на високата около 3 метра скала и започнали да се молят: „Скала, смили се над нас, спаси ни“. Скалата чула молбите им и започнала да се удължава, издигайки ги все по-нависоко. Мечката скочила на скалата и впила ноктите си, но паднала. От ноктите на мечката останали следи върху скалата, които още могат да бъдат видени.

grandoman-thetoweofthedevil-13Дяволската кула се вижда от 160 km. Тя служи за ориентир на първите европейци. През 1875 г. полковник Ричард Додж казва за върха на кулата „недостъпен за безкрили същества“. Той води научна експедиция за геоложки изследвания и дава името на кулата. Първият изкачил се е местният фермер Уилям Роджърс. Той се изкачва с пълзене използвайки стълба от клинове, забита във вертикални пукнатини и свързани помежду си. Някои от тези дървени клинове все още стоят по скалата и могат да бъдат видени. Парашутист се приземил на върха през 40 – те години на ХХ век. Изгубвайки въжето си, той останал там шест дни, преди да го спасят.

Днес Дяволската кула е посещавана от близо 400 000 туристи, като 1% от тях изкачват кулата. От върха й се виждат пет щата : Уайоминг, Монтана, Северна Дакота, Южна Дакота и Небраска. Любопитно е да се знае, че кулата е свещено място за над 20 индиански племена, като някои от тези племена и до днес практикуват своите свещени ритуали край нея.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.