ЕЛ НИНЬО -„лошото момченце“ на Тихия океан

003352Ел Ниньо (El Niño) и Ла Ниня (La Niña) са влиятелни температурни колебания в тропическата част на Тихия океан. Те са основен белег на глобалния феномен ЕНЮК (Ел Ниньо-Южно колебание).

„Ел Ниньо“ е най-голямата дългопериодична структура в земната климатична система, нейното предвиждане и познаване би позволило да се правят дългосрочни прогнози за климата.

Първите хора, които говорят за Ел Ниньо, са рибарите около брега на Южна Америка (Перу и Еквадор), които го свързват с необичайно топлата вода в Тихия океан. Южните ветрове духащи от Антарктида, са причина за наличието на студена и богата на хранителни вещества вода по западното крайбрежие на Южна Америка. Планктонът в нея привлича големи рибни пасажи. Малко преди края на всяка календарна година идва топло течение с тропическа и бедна на хранителни вещества вода, което измества студената вода на Перуанското течение.

ninoТъй като това се случва по Коледа, явлението е наречено Ел Ниньо (на испански „момченце“, което се свързва с Младенеца Исус). Повечето пъти затоплянето трае едва няколко седмици или месец, след което времето възвръща своето изходно състояние и риболовът се стабилизира. Когато Ел Ниньо има по-голяма продължителност (месеци) обаче, затоплянето на океана е по-драстично и икономическите последици могат да се окажат катастрофални.

Какво причинява „Ел Ниньо“  и неговата противоположност „Ла Ниня“ (малкото момиче; период на нетипично охлаждане на повърхността на водата) е неясно въпреки интереса на учените да разгадаят загадката.

Внезапното и нетипично затопляне на големи части от Тихия океан се случва през няколко години, но не през определен точен период. Силата на явлението, измерена като повишение на температура на повърхностната вода спрямо средните й стойности, също варира през различните „Ел Ниньо“ периоди. Ефектът върху климата на планета и особено по крайбрежието на Тихия океан е огромен.

Скорошни прояви на Ел Ниньо се наблюдаваха през 1986–87, 1991–92, 1993, 1994 и 1997–98. Последният Ел Ниньо през 1997–1998 беше особено силен, а периодът 1990–94 е необичаен, тъй като рядко се случва този феномен да се прояви толкова често за кратък период от време. Ла Ниня често ходи след Ел Ниньо и имаше силна проява през 1988–89 и слаба през 1995–96.

ENSO-states-viz_0

ПРИРОДНИ ЕФЕКТИ

„Ел Ниньо“ променя климата: над остров Хаити се извиват бури, в Перу падат рекордни валежи и започват наводнения; суша заплашва крайбрежните държави на Южна Африка; в Канада се радват на по-мека зима, австралийците страдат от суша; в Аржентина и Бразилия времето е по-влажно; край Корея и Япония има по-малко тропически бури.;  в Калифорния.

Според д-р Илиян Господинов от института по метеорология на БАН ефектът върху Европа е слаб и непряк, поради което е трудно да се измери и предвиди. По-силен ефект може да се очаква над Англия според местната метеорологична служба.

ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТИ

  1. Статия в престижното списание Nature (1998;393:318) твърди, че силен „Ел Ниньо“ период (1789-1793 г.) е намалил значително добива на жито в Европа преди Френската революция и така е подпомогнал последвалите събития. Само десетилетия наблюдения ще покажат дали това е вярно.
  2. „Ел Ниньо“ сериозно повлиява ценaтa на най-употребяваната растителна мазнина в света – палмовото масло. Причината е, че 90% от него се добиват в Индонезия и Малайзия. Сушата там, породена от „Ел Ниньо“, води до по-ниски добиви. Това предизвиква покачване на цената и на соята, която е алтернативна суровина за масло. На свой ред обаче влажното време в Аржентина и Бразилия по време на сеитбата на соя води до немалки загуби и цената на тази култура расте допълнително. Очаква се и повишение на цената на захарта.
  3. По данни на NOAA „Ел Ниньо“ периода в края на минали век (1997-1999 г.) е донесъл между 3.7 и 8.2 млрд. долара загуби на американското земеделие. Само загубите заради бури в Калифорния през 1997-98 г. се оценяват на 1.1 млрд. долара.
  4. Загубите за южноамериканската рибна индустрия по време на силен „Ел Ниньо“ период са огромни. Ефектът е най-отчетлив за Перу и Еквадор. Перу е един от петте най-големи световни износители на риба, а уловът му може да намалее с почти 50%. Това води до повишение на цените на други относително евтини храни по целия свят заради нарасналото им търсене. 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.