Ждрелото на река Ерма… „Какво, Швейцария ли?“

1Река Ерма, извира от Власина планина в Сърбия. Интересен е фактът, че тя пресича два пъти държавната граница на България. Навлиза  в страната ни при село Стрезимировци, пресича Трънската котловина и отново напуска България, като се влива в река Нишава на сръбска територия. Общата дължина на реката е 75 км, като само 25 км протичат през нашата страна.

Етимологията на името се свързва с тракийската дума „ермас“, която означава яростен, бесен и тази характеристика напълно отговаря на буйната река. Най-забележителният природен феномен по поречието на реката е ждрелото , което някои наричат Трънско, други  Ломнишко, но най-известно е с името „Ждрелото на река Ерма“.

Намира се на 3,5 км северно от град Трън, близо до село Ломница.1 (1)

То е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовиковите скали. Дължината му е 100 м, а ширината в най-тясната му част е 5 м. От двете страни стръмно се спускат високите до 200 метра оградни скали, наречени Църквището и Жилав камък. По скалите са прокарани над десет алпийски катерачески маршрута.

Създадена е екопътека, изградени са два моста, от които може да се наблюдава красивата местност, която предлага зашеметяващи гледки.

 

 

7342Преди повече от сто години писателят Алеко Константинов наблюдавайки ждрелото на река Ерма  възкликва: „Какво, Швейцария ли?“

 

 

 

 

 

 

 

xvt4qjhmr3g8d5awslpyez9if2c7n60kПрез 1961 година ждрелото е обявено за природна забележителност. Природният феномен е включен в 100-те национални туристически обекта  на Българския туристически съюз.

 

 

Post Tagged with ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.