Ивановски скални църкви

_w_5e7f58438827b287e60bc447b0ab224dНамират се на 18 км. югозападно от град Русе, в землището на село Иваново. Църквите са изсечени в живописния каньон на река Русенски Лом.

Първата скална църква е построена от монаха Йоаким и неговите ученици през 20-те години на 13 век. Тук е имало около 40 скални храма и около 300 помещения за отшелници монаси. Сред тишината на природата монасите се уединявали и самовглъбявали, възвисявали се духовно.

243610378417Днес голяма част от църквите не съществуват. Тези, които са запазени образуват скалния комплекс „Св.Архангел Михаил“.

Църквите представляват интересна мрежа от издълбани в скалите килии, параклиси и скални църкви. Някои се намират на приблизително 30-40 метра височина над водата на река Русенски Лом и са свързани помежду си с пътеки и стълби изсечени във варовика.

Ивановската обител обединява комплексите от скални помещения край т. нар. „Затрупана“ църква (параклис „Св. Арх. Михаил“), Кръщалнята, Господев дол, „Съборената“ църква ( „Св. Теодор“) и църквата „Св. Богородица“. Последната е най-запазена и атрактивна. Изсечена е на височина 38 метра, изписана отвътре с библейски и евангелски сцени и образи. Особено впечатляващи са сцените от „Тайната вечеря“, „Св. Йоан Кръстител“, „Страстите христови“, „Влизането в Йерусалим“.

ivanovski-skalni-tzarkvi-4Най-голямото богатство са автентично запазените цветни изображения.

През целия период на Второто българско царство (XIII-XIV в.) манастирът поддържа трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са царете Иван Асен II (1218-1241), Иван Александър (1331-1371) и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети.

Земите по долината на река Русенски Лом и нейните притоци се превръщат във важно духовно средище. Манастирът съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През XVIII век е обект на поклонение. Днес манастирът не е действащ.

Скалният комплекс „Св. Архангел Михаил“ попада в границите на „Природен парк Русенски Лом“.

Ивановските скални църкви са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и са един от 9-те такива обекта в България.

Друг уникален обект е Басарбовският манастир, който е единственият действащ скален манастир в България.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.