Интересни факти за животните и нашата планета

Planet EarthСпреят против комари не отблъсква насекомите. Той прости ни скрива от тях, като блокира сензорите на комарите и по този начин те не знаят, че всъщност ние сме край тях.

Нашата планета е единствената в Слънчевата система, която има тектонски плочи. Това означава, че Земята има течно ядро, a земната кора просто плува над ядрото.

На Земята съществуват около 60 000 вида бръмбари.

Зрението на кукумявката е толкова силно, че може да види мишка от разстояние 1000 м в почти пълен мрак.

Златните рибки помнят в продължение на 3 секунди.

Крокодилът не може да си покаже езика извън устата.

Кислородът формира приблизително 47 % от земната кора на земята.

Планетата Земя има 2 полюса – в долната и в горната си част, което я прави огромен магнит.

Няма физическа граница при която атмосферата свършва и започва космоса – просто въздухът изтънява с по-голямата височина. Но тъй като обичаме дефинициите е прието, че космосът започва след 100 км височина. Ако се издигнем на такава височина, официално сме Астронавти.

Охлювите имат синя кръв, а скакалците имат бяла кръв.

Пиявиците имат около 300 зъба, а акулите имат приблизително 1000 зъба, които непрекъснато се подменят, за да са винаги здрави и остри.

От всички животни само слоновете не могат да скачат. Един слон се нуждае от 270 литра вода и 230 кг. сено за един ден. Слонът може да развие до 45 км / час, но за много кратко време.

Земята се затопля. Може и да няма нищо общо с нашата дейност, но е факт. Свиквайте!

Денят на Земята не се състои точно от 24 часа. Всъщност денят има 23 часа 56 минути и 4 секунди – това е времето, за което планетата прави едно завъртане около собствената си ос. Учените твърдят, че преди няколко милиона години денят на Земята е имал около 20 часа, и че след няколко милиона години едно денонощие ще се състои от 27 часа. Една календарна година на Земята има 365.2564 дни. Благодарение на това допълнително число 0.2564, на всеки 4 години има високосна година с един допълнителен ден през Февруари месец, когато той има 29 дни.

Кучетата водачи не различават цветовете на светофара – ориентират се по потока на движение.

Най-студеното място на Земята е Восток (в Антарктида), а най-топлото място – Ал Азизия (в Либия). Знаете ли, че на 21 Юли 1983 г. е измерена най-ниската температура на Земята – рекордните -128.6 градуса по Фаренхайт или -89,2 градуса по Целзий. Тази температура е измерена от съветски учен в експедиционната станция във Восток.

Южноафриканската многоножка има най-много крака от всички създания на земята – 710 крака.

Най-бодливото животно на нашата планета е северноамериканския таралеж, който има около 30 000 бодли. При нападение оставя стотици бодли в кожата на нападателя си, а раните са много болезнени и опасни понеже се възпаляват.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.