Килауеа – огнедишащият дракон

thumb640x320_fissure-vent-110307-02На Хаваите бе наредена незабавна евакуация на живеещите в радиус от 3 километра от вулкана Килауеа. Кратерът избълва стълб пепел от над 1 километър, а по склоновете му се разляха тонове лава.
Най-застрашено от разтопената лава е селището Пахоа, разположено на Големия остров. Лавата се стича със скорост около 10 метра в секунда, съобщиха от Геофизичния институт на САЩ. Съвсем скоро се очаква разтопената магма да достигне до главната улица на Пахоа.
Около 500 души вече са евакуирани, тъй като домовете им се намират на пътя на течащата лава. За останалите е издадена заповед за задължителна евакуация. Около 4 хиляди души живеят в непосредствена близост до вулкана. За момента няма съобщения за жертви или пострадали.
kilauea-volcano-in-hawaii-2Килауеа е един от най-активните и млади вулкани на Хавайските острови. Намира се на източния склон на Мауна Лоа ( в превод – Дълга планина и същевременно вулкан). Висок е 1247 м.
Името Килауеа означава „изригващ“ или „широко разпростиращ се“. От 1983 г. той постоянно изригва. Вулканът е под непрекъснато наблюдение поради своята активност.
200px-Puu_ooСпоред местните вярвания тук живее богинята на огъня и вулканите Пеле. Тя може да бъде мила и добра, ако е умилостивена, или гневна, ако не е почетена.

 

 

 

Post Tagged with ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.