Крушунските водопади – феерия от цветове

Крушунските водопади

Снимка1277Една уникална природна забележителност, която с право съперничи на известните „Плитвички езера“ в Хърватия. Местността Маарата, едноименната река и пещерата от която извира реката са сътворили изумителни творения.

Крушунските водопади са разположени в Деветашкото плато ( Северна България – Предбалкан) и са единствената в страната травертинова каскада. Травертинът е специален вид варовик, който се отлага от води, богати на калциев карбонат по повърхността на мъх, създава живи бариери, които образуват серии от езера и водопади. В продължение на хиляди години водата е отмивала варовикът от дъното, докато в същото време травертинът е образувал прегради, които растат с приблизително 1 см на година.

Снимка1259Водата е със специфичен млечно-син цвят. Многобройни са карстовите форми, които могат да се видят – понори, въртопи, ували, пещери, водни басейнчета, прагове, бигорни тераси, водопади. Най-впечатляващ е Големият водопад, с височина около 20 метра, който се разделя на няколко по-малки, но също толкова красиви водопада, които в ниската част вече се преобразуват в каскада от малки тераси….

Покрай водопадите е изградена екопътека, с няколко мостчета, които дават възможност на туристите да преминават от двете страни на реката и да се насладят на цялата система от водопади. В най-стръмните участъци са изградени стълби, за да може всеки да стигне до пещерата, откъдето излиза реката.

През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.

Снимка1291Крушунските водопади (“МААРАТА”) са обявени за природна забележителност в ДВ бр.105 от 1995 г. с цел опазване на характерни геоморфоложки образувания, животни и растителност с площ от 5,7 хектара.

И ако сме събудили вашия интерес към Крушунските водопади  – те се намират на 34 км. източно от Ловеч, 8 км югозападно от гр. Летница и южно от село Крушуна. Вижте снимките:

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.