КУБЪР ПЕДИ – „ОПАЛОВАТА СТОЛИЦА НА СВЕТА“

14672_650_Кубър Педи е ЕДИН НЕВЕРОЯТЕН град, намиращ се в района на Южна Австралия, на 846 км северно от Аделаида в пустинята Виктория. В недрата му се намират най-големите находища на опал на планетата, поради което градът е наречен „опаловата столица на света“.

Coober Pedy 14

Кубър Педи възниква като миньорско селище. Днес обаче, е популярна дестинация за много туристи, идващи да видят мистериозния подземен град, с неговата църква, хотели, худoжествени галерии, ресторанти и мини, от които се извлича скъпоценният камък.

church-chair

След построяване на магистралата Стюард през 1987 г. градчето се превръща в „магнит“,  за желаещите да прекарат няколко дни под повърхността.

podzemniq-grad-kuber-pedi-avstralia

През деня почвата се нагрява и пропуква от високите температури, достигащи до 48°-50°С, а през нощта те рязко спадат. Затова обитателите на този район взели рационалното решение да се скрият под земята, вместо да хабят електричество за разхлаждане на жилищата си. Самото име на града означава „дупка на мъжете“ и идва от аборигенската дума „Купа пити“.

618x405

Местните жители приемат съвсем нормално живота си под земята. Населението наброява 2000 души, като повече от половината живеят в такива „землянки“, където температурата остава стабилна през цялото денонощие. Освен, че спестяват пари, тези къщи са икономични и откъм време, тъй като за построяването им е нужно само един ден.

618x402Специализирана пробивна машина може да изгради удобен подземен дом с четири спални за 24 часа.

999508_550_

За да се справят със суровия климат и най-вече за своe удобство, жителите на Кубър Педи построили барове, магазини и своя православна църква с 5 стаи издълбани в скалата така, че заедно да образуват кръст.

153_3За туристите има и музей, в който се разказва историята на опалите, както и картинна галерия. Естествено, че всичко това е под земята. А над нея има изградено открито голф игрище, но там може да се играе само нощем заради непосилните жеги.

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.