Метростанциите по света….

0000177166-article2Най-старото метро в света е открито на 9 януари 1863 година в Лондон. На следващия ден вече превозва първите пътници. Днес то е третото по големина в света. Построени са над 270 метростанции. Първата метро линия била „The Metropolitan Railway“, построена между спирките „Paddington“ и „Farrington Street“.

В началото метрото се движело на пара.

През Втората световна война то служило както за придвижване така и за защита от падащи бомби.

Най-дългото разстояние между две спирки на метрото в Лондон е с дължина 54,9 километра между метростанциите „West Ruislip“ и „Epping“. Всяка година,около 1,2 милиарда пътници използват услугите на метрото, което го прави третото най-натоварено в Европа.

37464_originalМетрото в Будапеща е открито на 2 май 1896 г.То е първото, построено на континенталната част на Европа.

На 28.03.2014 г. влязоха в употреба новите влакови композиции за метрото в Будапеща. Технологията e за напълно автоматизирано (безпилотно) управление. Тази технология се използва за първи път в Централна и Източна Европа. За да свикнат пътниците с новата система, през първата година на експлоатация мотрисите ще бъдат снабдени с кабини за управление, в които ще има диспечер. След изтичане на този период, стената, която отделя кабината на машиниста от зоната, отделена за пътниците, ще бъде премахната.

Метрополитенът в Санкт Петербург (между 1914 и 1924 година Санкт Петербург носи името Петроград, от 1924 до 1991 година – Ленинград, а разговорно е наричан също Питер и Петербург.) се явява най-дълбокият в света по отношение на средната дълбочина на построените метростанции.

22

Открит е 1955 г. Днес има дължина на линиите 114 км., със 67 метростанции и превозени пътници – около 2 милиона на ден. Много от станциите са с  оригинално архитектурно – художествено оформление.

 

 

612261_375_282

Първата линия на метрото в София е открита на 28 януари 1998. Днес то има 2 линии с обща дължина 31 км и 27 метростанции.

 

 

 

 

Вижте някои от най-интересните метростанции в света. Презентацията е изработена от Елизабет Мазурска и може да свалите от тук.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.