Най-дебелите хора в света…..

d3(2)Най-дебелите хора в света живеят в малката островна държава Науру (население около 14 000души). Тя се намира в Тихия океан, южно от Маршаловите острови. Науру е уникална и с други рекорди. По площ – 21 кв.км., тя е най-малката неевропейска държава в света. country_nauru_nru_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състои се само от един остров, ограден от рифове. Постоянно течащи води няма. Питейната вода се внася.  Градското население е 100%. Единствената страна в света, без официално обявена столица, като Ярен се смята за фактическа такава. Една от най-богатите в близкото минало държава – на първо място по БВП на човек от населението през 1977 г.

zx620_1175864 В основната на износа е, суровината гуано (птичи тор), от която се извличат фосфати за производство на изкуствен тор. Безогледният и неконтролируем добив довежда до изчерпване на находищата и рязко свиване на икономиката.

4F2C6705Днес правителството инвестира в недвижимо имущество зад граница . Силно развит е риболовът. Науру е офшорна зона и център на над 400 банки. Има 30 км асфалтирано шосе и 6 км жп линия.

Науруанците са сред най-дебелите хора в света, като повече от 90% от възрастните имат наднормено тегло. Науру има най-високото разпространение на диабет тип 2 в света — засегнато е повече от 40% от населението. Други значителни здравни проблеми на Науру включват бъбречна недостатъчност и сърдечни болести. Продължителността на живота е паднала до 64 години за мъжете и 68 години за жените.

4F2C6912Любимото забавление на местните жители е да седят с дрехите в морската вода и да ядат сурова риба.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.