НАЙ-ДЪЛБОКИТЕ ДУПКИ В СВЕТА

Една част от тях са създадени от природата, друга – от човека. Но и в двата случая ти секва дъхът и се замисляш. Колко е уникална природата и какво може да й причини човекът! ВИЖТЕ:

strannite-mesta-po-sveta-goliamata-dupka-v-beliz-belize

1. ГОЛЯМАТА СИНЯ ДУПКА – Тя е част от бариерния риф край бреговете на държавата Белиз. Дълбочината й е 120 метра, а диаметърът – 300 метра. Според учените, тя се е образувала преди около 1,9 млн. години, през кватернера (ледниковия период).

1442_big

2. ВРАТАТА НА АДА – Така наричат горящия кратер в Туркменистан. Насред пустинята Каракум, вече 39 години газта гори, а ефектът през нощта е даже страховит.

Open_pit_mine

3. ГОЛЯМАТА ДУПКА в Кимбърли, Южна Африка е най-голямата дупка, изкопана на ръка. За 43 години (до 1914 г.), 50 000 работници са изкопали 22,5 милиона тона земна маса само с кирки и лопати, като са открили над 3 тона диаманти. Голямата дупка е 463 м. в диаметър и е дълбока 240 м. Днес 65 м. от нея са запълнени с вода.

Chuquicamata-Chile-2

4. ЧУКИКАМАТА – ЧИЛИ. Това е „мината – великан“ и от нея са добити рекордните 29 милиона тона мед. Въпреки, че е използвана в продължение на 100 години, тя остава сред най-големите медни находища с дължина 4.3 км, широчина 3 км. и дълбочина над 850 м.

8mines
5. ДИАМАНТЕНА МИНА УДАЧНАЯ – РУСИЯ, СИБИР. Мината е с дълбочина 600 метра и се намира в рядко населена област, точно до Полярния кръг. Находището е открито през 1955 г. и се контролира от Алроза, най-голямата диамантена компания в Русия. Според статистиката мината е четвърта по продуктивност в света.

Mirny_Diamond_Mine_hole_1
6. ДИАМАНТЕНА МИНА МИРНИ – СИБИР, РУСИЯ. Това е най-голямата открита диамантена мина в света с диаметър 1200 м. и дълбочина 525м. Дупката е толкова голяма, че завихрянето на ветровете в нея засмукват и разбиват хеликоптери. Районът сега е нелетателна зона. Мината е открита през 1955 г. и работниците трябвало да издържат на изключително ниски температури, при които земята замръзва, а гумите на автомобилите се разтрошавали. Мината спира дейността си през 2001 г. с най-висок пик на продукция от 10 милиона карата (2 тона) диаманти на година.

Diavik_Diamond_Mine
7. ДИАМАНТЕНА МИНА ДИАВИК – КАНАДА. Открита, уникална по рода си мина, изкопана на остров с площ 20 кв.км. на 220 км от Полярния кръг. Гледката на това мразовито място е удивителна, когато обкръжаващите го води замръзнат. До мястото се стига по опасен леден път, но има и летище, достатъчно голямо за да побере Боинг 747. Мината е с живот от 16 до 22 години и всяка година дава 8 милиона карата диаманти (1600 кг.).Шеста по продуктивност в света.

3-hole
8. МИНА БИНГАМ КАНЬОН – ЮТА, САЩ. Това е най-голямата, изкопана от човек дупка в света. Тя е широка над 4 км. и се спуска на зашеметяващата дълбочина от 1,2 км. От 1863 г. до сега от нея са извлечени над 17 милиона тона мед и 715 тона злато. 1400 работника изкопават по 50 000 тона материал всеки ден.

8-holes_
9. МОНТИЧЕЛО ДАМ, КАЛИФОРНИЯ, САЩ. Язовирът Монтичело се намира в Напа. Известен е с огромния си кръгъл преливник, в който водата тече със скорост 48 400 кубични фута за секунда. Водосточното отверстие служи за източване на излишната вода, подобно на защитен клапан.

Dupka_Gvatemala1
10. ГОЛЯМАТА КАРСТОВА ДУПКА – ГВАТЕМАЛА СИТИ. Дупката е причинена от пропадане, предизвикано от подземни води, дъждове и рухнала канализация.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.