Най-дългият железопътен тунел в света

Тунелът „Готард“ (Gotthard Base Tunnel – GBT) е с дължина 57 км и пресича връх „Сейнт Готард“ в Алпите. Той свързва градовете Цюрих и Лугано.

Първият тунел по оста Готард е бил построен през 1882 г. като съвместно бизнес начинание между Швейцария, Германия и Италия. И трите страни били наясно, че ще спечелят много от наличието на търговска връзка, чрез влак между Цюрих и Милано.

Изграждането на съвременното съоръжение продължава 17 години и струва близо 11 милиарда евро, като е финансиран изцяло от Швейцария.


Тунелът е част от еврокоридора Рейн-Алпи, свързващ Северно със Средиземно море, от пристанището в Ротердам до Генуа. Част от високоскоростната железопътна мрежа в Европа, тунелът ще съкрати времето за пътуване между Цюрих, Лугано и Милано с един час.
Счита се, че тунелът ще промени европейския товарен превоз, тъй като стоките, които в момента се превозват чрез милиони камиони, ще бъдат вече основно транспортирани с влак.

На ден през тунела ще минават около 260 товарни влака със скорост 100 км/ч и 65 пътнически влака, които ще могат да развиват до 200 км/ч. Ползите ще са и икономически и екологични.

Следващите по дължина тунели в света са „Сейкан“ в Япония (53.9 км) и свързва остров Хоншу със северния остров Хокайдо.
Третият е тунелът под Ламанша между Франция и Великобритания (50.5 км).

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.