Най-зашеметяващите каньони в света

ARIZONA1
1. Най-известният каньон в света е Гранд Каньон на река Колорадо в САЩ. Той обаче не е нито най-дълбокият, нито най-дългият, но е изключително атрактивен. На места достига до 1828 метра дълбочина, а дължината е 445 км. В продължение на милиони години реката е рушила и дълбала скалите, докато си е проправяла път между тях и е създала многоцветна дълбока пропаст с отвесни стени. Годишно се посещава от около 5 млн. туристи.

Fish River
2. Фиш ривър каньон, Намибия. Това е най-големият каньон в Африка. Дълъг е 160 км., дълбок около 550 м. и е широк 29 км. През по-голяма част от годината река Фиш е разделена на плитки басейни, но в края на лятото, туристите трябва да бъдат много предпазливи, заради внезапните наводнения.

kanon-yarlung-tsangpo-2
3. Ярлунг Цангпо, Тибет. Ярлунг Цангпо е наименованието на река Брахмапутра, в горното й поречие. Наричат каньона „Еверест на реките“. Дължината му е 240 км., а стените достигат до 6009 метра в дълбочина. Каньонът се счита за най-дълбокият в света. Това творение на природата е свързано с мощното издигане на Хималаите в последните 10 млн.години.

Kanon-Kolka-izumrudnoe
4. Каньонът Колка , Перу. Намира се в Перуанските Алпи. Дълъг е 72 км. и дълбок 4 160 м. Посещава се от хиляди туристи годишно, защото освен зашеметяващите гледки, тук живеят редки животни като например южноамериканската камила викуня.

Kaperti
5. Каньон Каперти, Австралия. Това е най-големият каньон в континента. Не е от най-дълбоките в света, но се отличава с величествени пясъчни пейзажи. Широк е около 30 км., с дължина 450 км. Той е на солидна възраст. Този дар от природата е известен със скъпоценните си камъни. Преди повече от 2000 години тук са разработени първите рудници. Но най-интересната история е свързана с един любознателен пътешественик, който за 6 дни намерил 77 скъпоценни камъни.

Tara
6. Каньонът на река Тара, Черна гора. Той е най-дълбокият каньон в Европа. Дълбочината му достига до 1 300 метра. Дължината е около 82 км. Намира се в Националния парк „Дурмитор“ и е част от Световното културно и историческо наследство на Юнеско. Заради изключителната си красота е наречен „Сълзата на Европа“. Стотици туристи практикуват тук планински туризъм и рафтинг.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.