Най-мразените сгради в света

Някои от най – известните днес сгради в света, в миналото са били смятани за шокиращи и грозни. Трябвало е да се сменят няколко поколения, за да се оценят по достойнство.

  1. Айфеловата кула

Проектът е на инженер Густав Айфел и целта е била да покаже индустриалните достижения на Франция. Това е била най-високата за времето си сграда. Общественото недоволство избухва още с обнародване на плановете. Известни художници, скулптори, писатели като Александър Дюма, Ги дьо Мопасан и други наричат Айфеловата кула „това безчестие на Париж“. Тя била наричана „слон“, „жираф“, „метално чудовище“, но независимо от омразата на парижани, още от момента на откриването си се превръща в основна забележителност на Париж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Монументът на Вашингтон

 

Първите планове за построяване на монумент на Джордж Вашингтон се появили скоро след смъртта му през 1799 г., но строителството започва едва през 1833 г. Проектът е на Робърт Милс. По средата на строителството започва Гражданската война. Години замръзналият, построен само наполовина, обелиск бил обект на насмешки, а прочутият писател Марк Твен го нарича „мемориалния комин“. Паметникът остава в това състояние чак до 1877 г., когато строителството е подновено, и е представен пред обществеността през 1885 г.

 

  1. Небостъргачът Flatiron Building.

Когато през 1902 г. тази сграда е завършена /най-висока за времето си в Ню Йорк/, моментално си спечелва прозвището „Ютията“. Нейната необичайна триъгълна форма изглежда на нюйоркчани ужасна. Построена в един от най-престижните райони в града- между Бродуей, Пето авеню и 23-а Източна, сградата будела страхове, че силните ветрове ще я срутят върху околните домове и минаващите хора. Станало точно обратното – високата сграда породила силни низходящи потоци въздух, от които първо страдали пешеходците, а после околните ниски сгради, чиито прозорци се чупели при бурите. Независимо от това Ютията постигнала своето-става първият небостъргач в Ню Йорк.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Замъкът Нойшванщайн – Германия

Баварският крал Лудвиг Втори започва строителството на приказния замък Нойшванщайн изключително за себе си- така министрите нямало да му досаждат с визитите си и лошите новини. Кралят, вдъхновен от оперите на Вагнер, бил толкова зает с архитектурата, че почти не забелязал Френско-пруската война от 1870 г. и дори не се появил на празнуването на победата. Безумните и грандиозни разходи около този замък го превърнали в една от най-мразените сгради във времето си. Протестът на германците бил толкова силен, че кралят се затворил зад стените на Нойшванщайн и никога повече не се появил публично. Неговият грандиозен дворец всъщност остава незавършен. Днес този замък e прототип на логото на Дисни.

  1. Ресторантите McDonald’s.

Империята McDonald’s започва със скромен семеен ресторант на Сан Бернардино, но с много иноватива концепция – ресторантът трябвало да предлага на посетителите изглед към кухнята, чистота, бързо обслужване и ниски цени. Бизнесът тръгва и Ричард и Морис Макдоналд наемат архитекта Стенли Местън за проект на бъдещите ресторанти.

Прз 1953 г. в Аризона е открит първия ресторант с познатите златни дъги, а в последствие се появяват и още много. Скоро обаче пошлият вид на заведението и тоталният му разрез с всякаква заобикаляща архитектура започва да дразни и да предизвиква широко обществено недоволство. От компанията наемат нов дизайнер, за да промени дизайна. Протестите от целия свят (защото междувременно веригата е станала и световна) не спират. Компанията се решава на още един компромис – да стои ресторантите си според особеностите на местната архитектура.

 

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.