Най-скъпата подправка в света……

saffron….се нарича шафран. Получава се от цветовете на шафрановия минзухар. Цените на шафрана на едро и дребно варират от 1000 до близо 10 000 евро за килограм.

Цената е висока, поради големите разходи за отглеждане и преработка – за получаване на 1 кг сух шафран е необходимо ръчно да се оберат около 160 000 цвята и да се отделят трите червено-оранжеви пипалца. От 1 хектар през първата година може да се получат до 6 кг суха подправка, а през втората – до 20 кг.

Шафранът е известен от дълбока древност. Като подправка и като лечебно средство е използван от шумерите, египтяните, вавилонците, асирийците и китайците. На остров Крит, в двореца Кносос  е съхранен стенопис, датиращ от 1500 г. пр. н.е., на който са изобразени хора, събиращи шафран. Римляните използват растението като лечебно средство, способно да лекува катаракта.

shafranИспанците са първите европейци, които започват да го отглеждат в плантации. Най-големите шафранови плантации се намират на югоизток от Мадрид – Балеарските острови, Сарагоса, Андалузия и Валенсия.

В Испания шафранът попада през IX век, чрез арабите. След това растението се разпространява във Франция, където се отглежда и до сега. Шафран расте и се отглежда в Гърция, Италия, Украйна, Македония. Особено качествени и скъпи са сортовете отглеждани в Индия, Иран и Пакистан.

Шафранът е луковично растение с височина от 10 до 30 см. В периода на цъфтеж, който

е около три дни, през месец октомври, шафранът дава един или два цвята – виолетови или жълти. Във всеки цвят има три оранжево-червени пипалца, които се използват.

Характерни за шафрана са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено. Той съдържа също каротеноидното багрило кроцин, което дава богат златисто-жълт цвят на храната.

sladki-ohluviСпецифичният аромат и способността да оцветява ястията, осигуряват широкото използване на растението като подправка. Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове. Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи. В Близкия изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз  – пилаф, паеля. Добавя се и в ястия с агнешко, pilaf1риба и птици.

Шафранът е силен оцветител – за оцветяването на 3 литра вода са необходими 2 сухи близалца.

Шафран се използва за приготвяне на очни капки, при болести на черния дроб, стомах, при силна кашлица.

 

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.