Най-странните национални флагове

Flag_of_Nepal.svgЕдинственият национален флаг, който няма четириъгълна форма е този на Непал. Символите и цветовете се разчитат така: “Синята рамка олицетворява мира, червеният цвят изобразява националното цвете на страната – рододендрона, Луната въплъщава спокойствието и ниските температури в планините, Слънцето представлява емоциите и топлото време в ниските части“.

Науката, занимаваща се с изучаването и изработването на знамена, вимпели и всякакви видове флагове (държавни, фирмени, спортни), се нарича вексилология. Думата идва от латинското vexillum – обозначение за военните знамена на римските легиони.

Експерти твърдят, че трябва да се прави разлика между флаг и знаме. Знамето е точно bg-flags-nay-golemiyat-internet-magazin-za-znamena-v-balgariyaопределен флаг, най-често изработен ръчно и с бродерии. В този смисъл знамето представлява уникат, който се показва само при тържествени поводи. За разлика от флаговете, произвеждани в промишлени количества и развявани по всякакви поводи.

Първите флагове са на 5 000 години и са изработени в Египет. С тях древните египтяни показвали, че на дадено събитие присъстват определени личности или богове. По-късно флагът разширява сферата си на приложение и се превръща в задължителен елемент за обозначаване на войските. Първите флагове са били изработвани от дърво, метал или кожа. За първи път знамена се развяват (в буквалния смисъл) в Китай – родината на коприната.Flag_of_Ecuador.svg

            Отделните флагове се различават по цвят и символика. Цветовете могат да изразяват различни неща – природа, небе, близост до море или пък по-абстрактни понятия като вяра, мир, единство на нацията. На тях се изобразяват Слънце, Луна, звезди, животни, растения, хора, сгради, букви, символи, понякога цели художествени рисунки.

bandiera_siciliana   Един от най-странните символи върху знаме е трискелионът. Флагът на остров Сицилия представлява трискелион (древен знак, показващ три бягащи крака, излизащи от една точка), като краката са съединени от главата на Горгона Медуза. Древните елини, които откриват и изучават остров Сицилия по море, го оприличават на триъгълник и го назовават – trinacrios (трикрак). По-късно трискелионът става символ на Сицилия и е елемент от флага на този остров. Този знак може да се види изобразен върху елински щитове от 510 г. пр.н.е.922886_375_282_4x3

Подобен е флагът на Остров Ман ( Isle of Man). Островът е владение на Великобритания, намира се в Ирландско море, в архипелага Британски острови. На флага на острова също е изобразен символа трискелион. Според някои изследователи знакът е попаднал на острова, индиректно от древна Елада. Години по-късно става негов символ, като това е свързано с владичеството на различни династии, едновременно владяли и Сицилия и остров Ман.

921488_544_

А това е старият флаг на държавата Бенин. Според експерти на Британския музей изображението показва как:“една гола жена обезглавява с меч друга гола жена“.

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.