Най-студеното населено място в света

Оймякон е село в република Якутия, Русия. Намира се на левия бряг на река Индигирка. За да се стигне до Оймякон, се пътува около 16-17 часа с кола от Якутск. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от термалният извор бликащ край него.

Оймякон се намира близо до полярния кръг и продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са „бели“ и е светло почти през цялото денонощие. Селото е разположено на 741 м надморска височина. Населението му е около 500 души.

 

 

 

 

 

 

 

 

Наричат Оймякон „Северен полюс на студа“. Най-ниската измерена температура тук е била( – 79°) С в метеорологичната станция Томтор през 1963 г. По неофициални данни, температурата в селото е падала до (-83°) C през 1914 г.

В миналото селището е било спирка за еленовъди. През 1920 и 1930 година, те напоявали стадата си от минералния извор, който се намира наблизо. Станал трайно заселено място, след като съветското правителство изпратило номадското население да живее там. И днес населението се занимава с еленовъдство, лов, риболов. В селището има поща, банка, училище, магазин, но част от стоката се продава на улицата, дълбоко замразена.

Ежедневните проблеми, с които се сблъскват хората от селцето, са например замръзване на мастилото в химикалката, замръзване на очилата и лицето, липса на покритие за мобилните телефони. Местните оставят колите си с включен двигател цял ден от страх, че след това няма да успеят да ги запалят.

 

 

И докато у нас един силен снеговалеж може да принуди училищата да затворят врати, то училището в Оймякон обявява неучебни само дните, при които температурата пада под (-520 ) С.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.