На Марс има течаща вода

Учените от NASA обявиха официално:“ На Марс има течаща вода“.

marte_0Те са убедени, че наблюдаваните по повърхността тъмни ивици са периодично появяващи се потоци от вода в течно състояние.

Водата е солена, като наличието на сол е важно, тъй като без нея тя ще замръзне. Сместа от магнезиев перхлорат, магнезиев хлорат и натриев перхлорат, могат да предпазят течностите от замръзване, дори когато са налични температури от минус 70 градуса по Целзий. Тези соли променят точките на замръзване и изпарение  на водата и я запазват в течно състояние достатъчно дълго, за да се движи.

Използвайки спектрометър, изследователите са установили следи от хидратирани минерали върху склонове, където се виждат мистериозни ивици, които потъмняват  през топлите сезони, а избледняват през по-студените. Тъмните черти, които могат да достигнат широчина от 5 метра и дължина, повече от 100 метра, са били открити за първи път през 2010 г.

Ивиците се появяват на няколко места на Червената планета, когато температурите са над минус 23 градуса по Целзий и изчезват при по-ниски температури. Вероятно става дума за плитък поток под повърхността, с достатъчно вода, дренираща към повърхността.

1da73f561d450ff859b91d9eb3dd4f29

Откритието е с огромно значение, тъй като наличието на вода в течно състояние би облекчило значително бъдещите експедиции. Вместо да се взимат огромни количества от водни запаси, космонавтите ще могат да я извличат и преработват на място.

 

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.