Непознатата Австралия – интересни факти за дълечният континент

Австралия е една от най- вълнуващите и интересни страни в света. Съчетание на уникална природа и интересни забележителности, които си струва да се видят. Разположена е в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия, включваща остров Тасмания и множество от островните групи на Индийския и Тихия океан. Името „Австралия“ означава непозната южна земя.

6789_20101207t044604_0_jpg_525x500_q851В Австралия има няколко вида силно жилещи дървета. Най-болезнено е „ужилването“ от така нареченото „джимпи-джимпи“ (Dendrocnide moroides), чиито силициеви иглички пробиват кожата на човека и се чупят, а често раната зараства върху тях, без да може да бъдат извадени. Растенията от вида Dendrocnide moroides са най-токсични. При контакт с листа или клони, те причиняват тежки изгаряния. Мястото на раната е покрито с червени петна, които постепенно се сливат в едно голямо образувание, което трудно зараства едва след няколко дни до няколко месеца. Колкото и да е странно, има няколко вида торбести, насекоми и птици, които се хранят с листа и плодове на тези растение.

nile_crocodile_masai_mara_kenya_v1Години наред се смяташе за голяма загадка как ленивите соленоводни или естуарни крокодили (Crocodylus porosus) са се разпространили по хиляди тихоокеански острови. Сега австралийски учени са разкрили тайната им. Хемиш Кембъл от университета в Куинсланд и колегите му сложили на 27 крокодила от реката Кенеди в Северен Куинсланд акустични предаватели и проследили пътя им по австралийското крайбрежие.
Установили, че влечугите тръгват на път само при подходящо течение. Когато водата променяла посоката, те излизали на сушата и изчаквали следващото благоприятно течение. По този начин един дълъг почти четири метра мъжки екземпляр за 25 дни изминал 590 километра. Крокодилите издържат дълго в солената вода, без да се хранят или да пият. Очевидно и на хиляди километри разстояние един от друг те активно общуват помежду си – никога не са се образували отделни подвидове.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.