Непознатата Америка – пустинята Атакама

800px-Miscanti_Lagoon_near_San_Pedro_de_Atacama_Chile_Luca_Galuzzi_2006Атакама е една от най-големите пустини в Южна Америка с площ от 181 300 км². Намира се в Северно Чили между Андите и Тихия океан. Пустинята е на 15 милиона години. НАСА използва терена за проба на техника за бъдещи мисии на Марс поради сходния терен на пустинята с марсианския. Атакама е образувана под въздействието на морското течение „Ел Ниньо“ или „Перуанско течение“. В по-голямата част на пустинята, валежите са изключително явление, а средния дъждовен цикъл е 10 години. Ландшафтът прилича на пейзажа на луната. На практика там няма никаква растителност, а в някои части не е падал дъжд от 400 години.

Пустинята е богата на полезни изкопаеми. Тук се добиват мед и нитрати.

Една от забележителностите в тази пустиня са гейзерите Татио. Намират се сравнително близо до градчето Педро де Атакама. Недалеч е и Лунната долина в която могат да се видят каньони и впечатляващи скални образувания.

Post Tagged with ,

3 коментара so far.

 1. Мирослава каза:

  Много полезно за знаинието на децата и някой изостанали възрастни хора.За мен да уча е много важно особедно,когато съм на 13,14,15…докато се изучи едно дете трябва да мине през много препядствия,както в личен така и в учебен план.!!!

 2. Мирослава каза:

  На едно дете му трябват знания,за да може,като порастне да си намери хувава работа.В която да не се пребива за малко пари а да искарва повече пари и да не се уморява много.

  • Елена Алексова каза:

   Радвам се, когато някой иска да научи нещо ново и полезно.Все пак светът се движи напред, благодарение на знанието и опита.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.