Непознатата Хърватия

showimgХърватският град  Хум, официално е най-малкият град в света. Вписан е в книгата за рекорди на ГИНЕС.

Броят на жителите е около 20, но заселването на нови такива е забранено още от 60-те години на 20 век. За първи път името на селището се споменава в документи от 1102 година.

Въпреки че, населението живее в шест къщи, тук има лекар, полицай, пожарникар, съдия и кмет. Избирането на кмет е ежегодна атракция в града. Всички мъже, участват в така нареченият „Съвет на глупаците“. Името му идва от факта, че всички избиратели са на преклонна възраст.

HumДнес са запазени старата крепостна стена, часовниковата кула построена през 1502 година, църквата „Свети Йероним“, известна с уникалните си стенописи. Музея, каменните къщи, атрактивните магазинчета за сувенири привличат хиляди туристи. Едни от типичните сувенири са буквите на глаголицата във всякакви разновидности – дървени, керамични, резбовани върху камъчета или оформени като дървени пластики. Хърватите много успешно използват своето първо писмо като един от символите на страната си.

Според някои източници в град Хум са живяли Светите братя Кирил и Методий, заедно с учениците си – Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

hum-city-kroatia

Интересен е изписаният върху табели и камък текст: HUM – NAI MANJI GRAD NA SVIJETU.

 

 

 

buzet

Град Бузет – „Градът на трюфелите“ . От 1999 г. през месец септември тук се провежда тематичен фестивал и се приготвя омлет от 1999 яйца и 10 кг. трюфели. Градът е като магнит за гурме туристите.

 

 

 

rovinРовин – един от най-романтичните градове  в Хърватия. Разположен  е на полуостров Истрия. Тук е творил Жул Верн. Неговите тесни, на места стръмно изкачващи се нагоре, улички и причудливата архитектура на къщите му, чийто стени понякога се спускат до самото море привличат туристи от цял свят.

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.