Нова загадка в Сибир

изтеглен файлОгромен кратер с диаметър 50-80 метра бе открит случайно от пилоти в полуостров Ямал-Сибир. Дъното на гигантската дупка не се вижда, а  около нея има тъмна почва,  което говори за температурни процеси или пожар във вътрешността.

Странният кратер доведе до тиражиране на  различни версии свързани с неговия произход. Паднал метеорит е едната, посещение на извънземни е втората, вътрешна експлозия-третата. Но каквото и да е, не може да не е видяно от хората живеещи в областта.1405589939_8По правдоподобно звучи теорията на учените, според които, през лятото в тундрата често се формират „могили” заради налягането от топящия се лед. Когато вътрешното напрежение стане прекалено голямо, тези „могили” могат да избухнат, изпращайки пръст и отломки на значително разстояние.Такава голяма дупка от „могили“ обаче, досега не е била откривана.

yamal-bovanenkovskoe-komi28g_1Кратерът е разположен в район богат на природен газ, близо до селището Бованенково. Ето защо има и предположение, че тя може да се е образувала след подземна експлозия. Наличието на тъмна почва около нея, говори за действие на висока температура.

Според руските медии странният кратер ще бъде проучен от учени на Руската академия на науките и Центъра за изследване на Сибир. А сега вижте видеото……

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.