Нови находища на злато в България

zlatna-mina_e3b4aaddb0Две находища на злато, чиито геоложки запаси се оценяват на над 100 тона, са открити край Трън и Ракитово.

Терените се проучват от две дъщерни компании на канадската „Юромакс Рисорсиз“. „Трейс Рисорсиз“ работи край пазарджишката община Ракитово, „Евромакс Сървисиз“ – край Трън. Двете дружества търсят и проучват за ценни метали там от седем години и сега са поискали от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма регистриране на геоложки открития.

Край Ракитово по предварителни данни има 7 тона злато и 100 тона сребро, край Трън – 100 тона злато. Регистрирането на геоложките открития ще позволи на компаниите да продължат с проучвателните дейности още една година и след като прецизират пробите от сондажите, да поискат регистрация на търговско откритие. Търговското откритие ще даде право на дружествата да вземат концесия за добив.

В момента у нас се експлоатира само златната мина край Челопеч от дружеството „Челопеч Майнинг“ на канадската „Дънди прешъс метълс“, която обаче прави допълнителни проучвания за разширяване на добива на ценните метали там. Дружеството вади годишно около 1.5 млн. тона смесена медно-сребърно-златна руда, от която в обогатителната фабрика на мината се прави концентрат и той се праща за преработка и извличане на златото в Намибия.

Друго дружество на „Дънди“ – „Болкан Минерал енд Майнинг“, получи през февруари концесия за добив на злато от находището „Хан Крум“ край Крумовград. Там залежите се оценяват на над 25 тона. През октомври „Болкан Минерал енд  Майнинг“ получи разрешително да търси и проучва за скъпоценния метал в общините Тополовград и Гълъбово.

Докато в момента за добива на ценни метали край Челопеч „Дънди“ плаща фиксирана концесионна такса на държавата, тъй като договорът е от края на 1990-те години, то новите концесионери, разработващи златни находища, трябва да плащат по плаваща скала за определяне на концесионното възнаграждение, обясни Илиев. Тя се движи между 1.5 и 4 процента от борсовите цени на ценния метал, като по-високият процент се начислява при по-високи борсови цени. Така ако сегашните стойности на златото на борсите се запази, в хазната ще влизат по 4 процента от цената на всеки добит килограм от метала в новите находища в България.

Post Tagged with

4 коментара so far.

  1. НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЗЛАТНИТЕ ЗАЛЕЖИ ВЪН ЧУЖДИТЕ ФИРМИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!

  2. Каменов каза:

    Значи,ако някой намери в земята някаква антична ценност,тази ценност е 100% на държавата?А тези копаят нашата земя и само макс.4% за държавата!Да ви еба и държавата,да ви еба!

  3. ГАЛИНА каза:

    Срам, даже в Африка им плащат по 20%

  4. Ралица каза:

    Много е хубаво това, че имаме такива големи златни залежи. Но ума ми не го побира, как е възможно „милите ни кадърни и пръщящи от ум управляващи “ да допуснат чуждестранна фирма да добива и изнася това, което принадлежи на българския народ. Вместо ние да си добиваме златото, да се обработва отбългарска фирма и всички средства да остават в страната, а не да получаваме някакъв мижав 1%. Никога няма да се оправим!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.