Ново находище на природен газ край село Девенци

imagesНаходището на природен газ е край село Девенци, община Червен бряг, област Плевен. Сондажите се извършват от компанията „Дайрект Петролеум България”. Тя е дъщерна компания на американската частна нефтена компания „Дайрект Петролеум Експлорейшън Инк”, която е концесионер на обекта. Базирана е в Колорадо и оперира в България, Мароко, Русия и САЩ.

Налице са и доказателства, че досега в България не са регистрирани газови находища с такова голямо налягане като тукашното – от порядъка на 700 атмосфери. Сондите на американската компания откриха в района на Плевенска област това подземно богатство на дълбочина около 4740 метра. Сондажите са правени на около 5900 метра дълбочина. Инвестицията само за първия сондаж до момента е 25 милиона долара. Над стотина работници и специалисти са били ангажирани със сондажните дейности, които са извършени съгласно екологичните изисквания.

По качество газта е суха, богата на кондензат, без вода и примеси на сероводород. Очаква се в началото на септември да пристигне и специализирано високотехнологично оборудване от САЩ за изследване на находища с високо налягане. Тогава ще започнат тестванията на място и ще се установят точните размери и останалите параметри на газонаходището. Тази много специфична работа може да приключи до края на септември т.г. Очакванията са до средата на следващата година да се построи газопровод, който ще свърже находището край село Девенци с газопреносната мрежа на страната.

Официално стартът на този сондаж бе даден в началото на месец юли 2010 година. Находището бе проучвано в продължение на няколко години, а за построяването на сондата и прилежащата към нея инфраструктура е получена концесия от държавата. Изпълнители на сондажните дейности са турските фирми „Аладин Идън Ист” и „Гюней Илдазъ”.

По мнение на специалисти, търсенето, проучването и сондирането за нефт и газ е сложна и многоетапна, скъпа и високорискова работа. Точно преди година инвеститорът – американската компания, която ще вложи само в проекта за сондаж R 1 – Девенци над 40 милиона долара, прогнозира, че на 5000 метра под повърхността тук има газово находище с големи размери. Сега очакванията са, че Девенци ще бъде и най-голямото находище на газ в България.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.