Окото на Сахара – изумителният природен феномен, който се вижда от Космоса

      2eye     Окото на Сахара, наричано още Структурата Ришат се намира в пустинята Сахара на територията на Мавритания. Представлява геоложко образувание чийто диаметър е 50 км. Надморската височина на уникалното формирование е между 400 и 450 м. Гледано от Космоса ясно се разграничават концентрични кръгове. След проучванията се установява, че кръговете са съставени от варовик и палеозойски кварцити. Разликата във височината на пръстените е около 40 метра. В центъра се намира конгломерат с диаметър 1,5 км.
За първи път феноменът Окото на Сахара е идентифициран през 1963 г. Екипажите на космическите кораби използват Структурата Ришат като ориентир.
Първите хипотези свързват Окото на Сахара с извънземни сили. Дълго време се смяташе, че е образувано от падането на метеорит на Земята. Но липсата на стопена скала накара учените да отхвърлят тази хипотеза. Последвалите изследвания оформят новата теория, според която Структурата Ришат е резултат от продължителна ерозия. Преди 100 милиона години през мезозоя (креда) магмата се издига и повдига слоеве от варовик и кварцит. Отделящите се водни пари се просмукват през пукнатините и постепенно варовикът се разрушава. След срутването на скалите от периферията, в центъра се оформя огромният конгломерат. Кръговете се образуват допълнително, в резултат от ерозията, като варовикът е по-дълбоко издълбаван от кварцита.

oАстронавтът Крис Хадфийлд качи в Twitter тази изключителна снимка на Структурата Ришат, направена от Международната космическа станция.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.