От къде идват храните?

Питали ли сте се, от къде произлизат някой от най-известните плодове и зеленчуци. Ние от GeoAlex направихме едно проучване за да дадем отговор на този въпрос. Останахме изненадани за странният път, който някой плодове или зеленчуци са изминали за да стигнат до нас.

Доматът

618x346Доматите всъщност идват от западната част на Южна Америка, включително островите Галапагос.  Тъй като доматите са от семейството на патладжаните, чушките и картофите, хората някога мислели, че са отровни и ги ползвали само за декорация на градините си. Едва през 16 в. стават хранителен източник в Европа и Италия. Американските колонисти вярвали, че доматите са отровни до 1820 г., когато Робърт Гибън Джонсън застанал на стъпалата на съда в Ню Джърси и изял един домат пред селяните, доказвайки им неговата безопасност.

Краставицата

Краставицата е един от най-старите зеленчуци, познати на човечеството. Препоръки за нейната употреба са записани още в кулинарните книги на древноримския гастроном Апиций. Тя произлиза от Индокитай, където е отглеждана още преди 3 000 години. Била е добре позната и на древните египтяни, за което свидетелстват фрески в храмовете.

Морковът

морковиМорковът е кореноплод, обикновено оранжев на цвят, въпреки че съществуват и сортове в лилаво, червено, бяло и жълто. Дивите му предшественици произлизат от Иран и Афганистан. В началото морковите са били отглеждани заради ароматните им листа и семена, а не заради корените. Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Свойствата им са известни още на древните гърци. Знаменитите лекари Хипократ и Гален ги препоръчват като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, както и срещу кашлица. В Древен Рим морковът е възприеман като афродизиак, по време на Втората световна война произвеждат бонбони и други сладки неща от моркови, а американският морковен сладкиш е направо божествен.

Картоф

Картофите (още известни като компири или диалектно барабой, отново диалектно пата̀ти) са многогодишни растения от род Кучешко грозде на семейство Картофови (Solanaceae), отглеждани обикновено заради съдържащите си скорбяла грудки. Картофът произлиза от Южна Америка, вероятно някъде в днешните Перу, Боливия и Чили. Те се разпространяват в останалата част на света след контакта на европейците с Америка в късния 15 и ранния 16 век. В Южна Америка се срещат над 200 диворастящи вида.

Ябълка

67Ябълката е дърво от рода Malus, принадлежащ към семейство Розоцветни, и е едно от най-широко култивираните дървета. Видът произлиза от Западна Азия, където все още могат да се открият диворастящите предшественици. Ябълките са сред пръвите дървета, които са били култивирани от хората, а разнообразието от сортове достига до 7500 типа. Ябълките съдържат уникално органическо вещество, което играе важна роля за циркулацията на кръвта, ритмичната работа на сърцето и дълголетието. Наречен от учените направо магически химикал, епикатехиновият полифенол бил открит в особен сорт английски киселици, които вече не се консумират във Великобритания.

Диня

Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз, любеница или бостан)  е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.