Пещерата Дяволското гърло

DevilsThroath„Дяволска работа“, нарекли хората факта, че всичко, което река Триградска е завлякла в пещерата не се е показало на изхода.

Пещерата Дяволското гърло не покрива представите за обикновена пещера. Не може да се видят типичните сталактити, сталагмити, драперии и други причудливи форми, характерни за традиционните пещери. Но за сметка на това, тя има своя магия, с която да пленява изследователи и посетители.

1354123901Пещерата се намира в красивия карстов район на Западните Родопи, на 1,5 км. северно от село Триград, на височина 1150 метра. Тя е пропастна пещера с обратна денивелация (излизаш на по-висока надморска височина, отколкото влизаш). Входът е изкуствено прокопан, а изход се явява бившия вход. От огромната  зала, по 301 стръмни стъпала се изкачваш и наблюдаваш водата, която се сгромолясва в пропастта.

diavolskogarlorisunkiИмето й идва от формата на входа (сега изход), която наподобява дяволска глава (втора версия…). Основната част на пещерата е зала с огромни размери, наречена Бучащата зала, (с дължина  110 метра, ширина около 40 метра и височина – 35 метра), в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Пещерата е формирана вследствие на пропадането на земните пластове.  На близо 400 м. от входа на “Дяволското гърло” водите на подземно течащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера.

h_1223226263_DSC01460

В тази пещера зимува най-голямата в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп.

17930

Дяволското гърло, красиво и страховито предизвикателство, криещо още много тайни…….

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.