Природните чудеса на Норвегия

 

Прейкестолен (Preikestolen) е огромна стръмна скала завършваща не с връх, а с почти равна площадка.

prekestulen-norvegiya

Тя е с размери 25 на 25 метра. Самата скала е с височина 604 метра. Името й в превод означава „катедрата на проповедника“. Някои я наричат „Скалният амвон“. От скалата се разкрива величествена гледка. Именно заради това тя е известна като едно от  природните чудеса на Норвегия.

59100444_1273999823_0_2fbcc_832362d0_xl

За да се стигне до Прейкестолен са необходими около 2 часа преход. Тръгва се от приблизително 250 м надморска височина и се достига до 604 метра. Интересен е фактът, че между скалата и основната планина има пропаст с широчина 20-25 см. Според учените разстоянието се увеличава, което означава, че след време Прейкестолен ще се срути в морето.

12

Прейкестолен се извисява над красивия Лисефиорд (Lysefjord). Той, както и всички останали фиорди са сред най-посещаваните от туристите места. Образувани преди около 10 000 години, те са резултат от екзарационната (рушителната) дейност на ледниците, спускащи се от планината към морето.

preikestolen_01-03-07_-_preikestolen_von_oben_1

Формираните дълбоки коритообразни (трогови) долини, след стопяване на ледниците са залети с морска вода.

lisefiord

И днес ние виждаме фиордите като тесни, стръмни, дълги, криволичещи и дълбоко вдадени в сушата заливи. Лисефиорд е дълъг 42 км, скалните му стени се спускат от близо 1000 метра, а максималната му дълбочина е 422 метра. Във фиорда са изградени две селища – Люсеботн и Форсан.

lysefjord-norway

От другата страна на фиорда се намира платото Киерагболтен (Kjeragbolten). Най-високата му част е разположена на 1084 метра височина. Повечето туристи се изкачват там не само заради красивите гледки, но и заради едноименния огромен камък с обем 5 куб. метра.

Той е заклещен между две вертикални скални стени. До камъка може да се стигне без помощта на алпинистко оборудване, но е нужен голям кураж. Пропастта под камъка достига до 1 км.

Заради уникалните възможности за снимки не са малко хората, които рискуват живота си.

 

1

Прейкестолен и Кьораболтенг са идеални дестинации за екстремни спортове – бейсджъмпинг – при него се използва специален парашут за скачане от фиксирани обекти.

13

Във водите на Лисефиорд са направени около 30 000 скока.

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.