Първенецът на Северна Америка

MckinleyАмериканският президент Барак Обама възстанови старото име на най-високия връх в Северна Америка – Маккинли. От 01.09.2015 г. той отново носи името Денали.
Първенецът на Кордилерите, се намира в Аляска и е висок 6193 метра.
Местните хора го наричат Денали, в превод – „Високия“ или „Големия“. Години наред те искат да се върне старото наименование. Желанието им е блокирано от конгресмени, отдаващи почит към 25-ия президент на Съединените щати – Уилям Маккинли. Мандатът му се помни с разширяването на териториите и колониите на страната. Интересно е да се отбележи, че президентът Маккинли никога не е посещавал Аляска.
alaska_1_8611_denaliВръх Денали е покрит с ледници, които достигат 50 км дължина. Целогодишно тук духат студени ветрове и облачността е значителна. Слабо заселената зона на щата Аляска, в която е разположен върхът привлича много туристи. Денали е част от т.нар. „Земна корона”, тоест – групата на най-високите върхове от всички континенти.
За първи път българска експедиция покорява връх Маккинли през 1998 г.
bojanpetrovБоян Петров стъпва на върха през 2004 г., като става 17-ият българин, изкачил първенеца на Северна Америка. Там той намира Библията. Тя била опакована в пластмасов пакет. Уникалното при него е, че от април 2000 г. той е на интензивно лечение с инсулин заради заболяване от диабет. „Искам да покажа на всички хора с по-сериозни заболявания, че всичко зависи от тях“, казва Петров.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.