Разрешиха на жените в Саудитска Арабия да шофират

Кралят на Саудитска Арабия Салман Абдулазиз ал Сауд издаде указ, който разрешава на жените в кралството да шофират автомобили.

Саудитска Арабия е единствената страна в света, в която жените нямат право да карат коли.

Съгласно настоящата система единствено мъжете имат право на шофьорска книжка, докато жените могат да бъдат арестувани и съдени, ако нарушат правилата и се качат зад волана.

Заради забраната много семейства наемат лични шофьори, за да помагат на дамите да се придвижат до работното си място.

Много жени от саудитския елит, които шофират в Лондон или Дубай, но не и в Рияд, се опитват години наред да се противопоставят на забраната в Саудитска Арабия, но системно биват арестувани.

Жените продължават да са обект на сурови ограничения в Саудитска Арабия, където са поставени под опеката на мъж от семейството – баща, съпруг или брат, за да следват или да пътуват.

ОЩЕ ЗАБРАНИ В САУДИТСКА АРАБИЯ:

  1. Работещи жени

На жените не се позволява да работят голяма част от традиционно мъжките професии. Повечето жени работят в сферата на образованието и здравеопазването. Съществуват компании, които си позволяват да наемат жени, като едно от изискванията е те да покриват лицето си, докато са на работа.

 

  1. Жените и спорта

За известен период са били разрешени фитнес салоните за жени, докато Религиозната полиция не ги забранява завинаги. В женските училища и университети няма физическо възпитание, което е и причина за липса на професионален женски спорт. На последните Олимпийски игри за първи път Саудитска Арабия изпрати 4 жени спортистки.

  1. Жените и пътуването

В Саудитска Арабия жените не могат да пътуват сами, без специално пълномощно. Забраната важи за всички жени до 45 години. Много мъже дават пълна свобода на жените си да пътуват и да напускат страната, но по-религиозните виждат в това опасност от неморални действия и затова не позволяват на жените да напускат къщата, да не говорим за страната.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Междуполови срещи в молове и ресторанти

В много молове в  Саудитска Арабия се допускат само семейства. Под семейство се разбира или само жени, непридружени от мъж, или мъж, придружен от жени. Охраната на мола не би допуснала мъж или група мъже да влязат, освен ако с тях няма и жена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Червеният цвят на Свети Валентин

На всеки 14-ти февруари в Саудитска Арабия във всички магазини за цветя и подаръци изчезват червените рози, както и всички предмети с форма на сърце, а на ученичките се забранява да носят каквото и да било с червен цвят – дори шал. Целта на забраната е да се подтиснат каквито и да било желания за празнуване.

  1. Кината

Кината са забранени в Саудитска Арабия. Според моралната полиция, кината предоставят възможност на мъжете и жените да се смесват безконтролно, което би могло да доведе до неморални извънбрачни актове. По тази причина много от местните жители пътуват до Бахрейн, за да ходят на кино и да пият алкохол.

  1. Музикалните училища

Музиката не е забранена в Саудитска Арабия, но музикалните училища са. Според повечето религиозни хора ислямът забранява музиката и по тази причина на много обществени места тя не е желана. Въпреки това тук се развива богата ъндърграунд култура, изобилстваща от рок банди и концерти, скрити далеч от очите на религиозните организации.

  1. Всички други богове

В Саудитска Арабия е незаконно да демонстрираш религиозна принадлежност, различна от исляма. Забраната се простира дори върху лични вещи като Библията, например, както и символите на християнството, като кръстове и разпятия. Всичко това се прави с цел да се ограничи разпространението на чуждите религиозни идеи сред мюсюлманите.

  1. Свинското

В Саудитска Арабия е забранено да се яде свинско месо. Нещо повече, тук дори е забранено да се внася свинско месо. Според ислямската религия всяка храна, която влиза в страната, трябва да е „халал“ – позволена от религията. Смята се, че внасянето на свинско месо осквернява територията на страната, в която се намират двете свещени за мюсюлманите джамии.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.