Сейшелите – една екзотична приказка

seychelles_world_mapСейшелските острови се намират в Индийския океан на около 1500 км източно от континента Африка. Островите са на брой 155, но само 33 са обитаеми. Делят се на две групи – в първата попадат най-големите по площ острови, които са изградени от гранит. Това са единствените гранитни океански острови в света. Известни са още като „вътрешни острови“. Общо 42 на брой, те са „сърцето“ на Сейшелите. По ред на размерите са: Махе, Праслин, Диг, Курюз, Фелисите, Фрегат и др. Във втората група се включват останалите „външни острови“, които са коралови- Кьотив, Плат, Алдабра и др. Счита се, че Сейшелите са остатък от древния континент Гондвана.

008_seychellesСейшелските острови са открити през 1501 г. от португалският мореплавател Вашку да Гама. Той преброил седем острова и поетично ги нарекъл „СЕ ШЕЛ“ – „седем сестри“ на старопортугалски.

Другата версия за името на островите се свързва с френската им окупация през 1756 г. ( на името на Жан дьо Сейшел, финансов министър на Луи ХV).

seychelles

Населението е около 85 000 души. Това е най-малката по брой население страна от суверенните африкански държави. Сейшелите могат да бъдат смятани за най-богатата независима държава в Африка и Индийския океан. В последните години, въпреки икономическата криза, островите се посещават от  рекорден брой туристи. Наблюдава се бум в строителния и офшорния бизнес. Основните стоки, които се изнасят са кокосови орехи, кокосово масло, ванилия, черупки от костенурки, гуано и др.

Уникалната природа и фауна на островите, както и приказните плажове привличат като с магнит посетителите.

Плажовете са екзотични, с диви свободни пространства, топла, чиста, лазурно-синя вода. Сред океана и по крайбрежието стърчат причудливи гранитни скали. Множеството дървета заменят традиционните чадъри, а пясъкът е бял и никога не става прекалено горещ.

cocodemer_1   На остров Пралин, вирее единствената в света гора-резерват от палмата Lodoicea maldivica – Коко де Мер (Coco-de-Mer – морски орех). Тази кокосова палма е символът на Сейшелите. Тя живее до около 400 години, като мъжките и женските са отделни индивиди. Огромните плодове на палмата са известни като “любовни ядки”  заради формата си,  наподобяваща част от женското тяло. Островитяните вярват, че орехът е олицетворение на женската същност. Това са най-големите семена в Света, тежащи до 30 кг.

coco_de_mer

 

Кокосовите орехи се продават обработени по най-причудливи начини. Но тъй като се смятат за национално богатство на страната, те могат да се купят и изнесат само с разрешително, при платено мито. Още повече, че не тежат никак малко и не могат да се скрият лесно…….. . Малко хора в света знаят, колко много женските семена-орехите и мъжките съцветия приличат на човешките им аналози.

 

coco_de_mer_2

 

coco_de_mer_male

 

 

 

 

 

Резерватите на остров Пралин и островната група Алдабра са включени към световно културно и природно наследство към Юнеско.

Тук може да се видят kuvshinkoobraznye – месоядни растения, много видове орхидеи, хибискус, гардении, сейшелският гигантски прилеп, папагалът ваза, летящи лисици, гекони, гигантски костенурки.

 

seychelles2На остров Ла Диг е Заливът на Сребърния извор, който се счита за един от най-красивите заливи в света! Риф защитава плажа от океанските вълни. Пясъкът е бял или бледорозов, брегът е изпъстрен с огромни скални блокове, а водата е обагрена в тюркоазен цвят.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.