Село Ковачевица – автентичност и красота

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСело Ковачевица се намира в Западните Родопи. Отстои на около 25 км североизточно от Гоце Делчев, в община Гърмен. Селото е разположено по поречието на река Канина, обградено от  красивите ридове на Дъбраш (най-западния дял на Родопите).

Село Ковачевица е поредната „перла“ в огърлицата от уникални селища в България. Историческа забележителност, заради неповторимата родопска архитектура, запазена до наши дни. Къщите са почти изцяло от камък, включително и покривите, като само при най-високите, последният етаж е от дърво. Ковачевица е архитектурен резерват, подобно на Копривщица и Стария Пловдив. От 1977 г. е под закрилата на ЮНЕСКО.

135920367556 Днес в селото живеят 36 души, но през Възраждането е било едно от големите и будни  в региона селища. Първите махали са се образували в периода 1623-1656 г. от българи, отказали да приемат исляма и напуснали домовете си. По-късно идват преселници от Търново и Западна Македония. В историята на селото се преплитат много легенди и една от тях е за името му. След смъртта на ковача Марко, жена му Гина поела всички грижи за къщата. Когато хората от околните махали и села отивали при нея, те казвали „отивам при Ковачевица, тоест жената на ковача“. Така дали името на една от централните махали, около която впоследствие се групирали и останалите. Липсата на турска администрация в селото спомага за утвърждаването му през 18-19-ти век като голям просветен и културен център в Неврокопско. Още стоят сградите на килийното и светско училище, а камбанарията на местна църква „Св.Никола“е най-високата в Родопите.

dsc_3740 От двете страни на калдъръмените улички се издигат  красивите къщи от камък и дърво, задължително с потон – отворена част, която гледа на юг или запад. В стаите често могат да се видят огнища и оригинални дървени  резбовани шкафове. Покривите на къщите са покрити с традиционните каменни плочи („тикли“), като почти се опират един в друг. Местните хора разказват, че навремето се е градило така, че качи ли се човек върху къщата от покрив на покрив да може да стигне от единия до другия край на селото. Тук през Възраждането се е криело оръжие и са се спасявали комити. Някои говорят, че под селото имало прокопан тунел, през който войводите са могли да се измъкнат и да избягат в гората.

        138410347994 Живописната природа и автентичният дух на селото го превръщат в естествен декор за някои от най-известните български филми. Тук са заснети повече от 20 продукции като сред тях са „Мера според мера“, „Мъжки времена“, „Бяла тишина“, „За къде пътувате“.

Get Adobe Flash player

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.