Село Лещен – едно уникално селище

Село Лещен е разположено по южните склонове на Западните Родопи. То се намира в община Гърмен, на 15 км. североизточно от град Гоце Делчев, област  Благоевград.

Лещен е една от най-известните дестинации за селски туризъм.

Главната улица е постлана с калдъръм, а от страни са разположени уникални старинни къщи. Част от тях са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил. Къщите са с красиви чардаци, китни дворове и механи, а покривите им са покрити с каменни плочи, които местните хора наричат „тикли“.

Get Adobe Flash player

На един от хълмовете на Лещен е направена къща от глина, слама и дърво, която е обзаведена с всички удобства. Тя е построена през лятото на 2005 г. и представлява първообраз на по-късно построените къщи в екоселище Омая.

Заради автентичния вид на селото, там често се снимат игрални филми и музикални клипове ( българският филм „Чужденецът“).

От землището на селото се открива неповторима гледка към Родопите и Пирин. Тези, които обичат природата и спокойствието могат да си наемат къща и да се отдадат на почивка и екотуризъм. В околностите има благоприятни условия за лов и риболов, излети в планината, гъбарство и билкарство, плуване и балнеолечение в курорта Огняново (5 км), разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица, Делчево и Долен, до Роженския манастир и Мелник.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.