Водопадът Полска Скакавица – един от най-красивите водопади в България

Digimax A50 / KENOX Q2Височината на водния пад е около 50 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България. Той е обявен за природна забележителност през 1968 година. Водопадът се образува от десния приток на река Струма – река Широки дол. В непосредствена близост до водопада се намира православният храм „Свети Димитър“. Водопадът Полска Скакавица се намира в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица – на 18 километра североизточно от град Кюстендил, на десния бряг на река Струма.

Има два начина да стигнете до тези прекрасни места. Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил – София и да слезете на ж.п.спирка Скакавица.След това трябва да вървите по релсите на влака в посока Кюстендил и да преминете през един тунел. Тръгвате по пътеката която завива покрай изоставената къща и след около 30 минути нормално ходене се озовавате на една красива полянка, а над вас е водопадът. Така имате възможност да видите водопадът отдолу – там където пада. А ако ви се разхожда може да се качите и до църквата „Свети Димитър“ и извора на водопада, т.е. да го видите отгоре. Пътеката не е трудна и не са необходими специално оборудване, екип и обувки, за да преодолеете разстоянието.

Красотата на Скакавишкия водопад намира отражение в творчеството на Владимир Димитров – Майстора, а Константин Иречек казва за района, че това е едно от най-красивите места на Балканския полуостров.

Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски.

 

3 коментара so far.

 1. sarafov каза:

  Здравейте! Помислете и сменете заглавието. 1. Скакавишкият водопад е в Рила. 2. Полскоскакавишкият в Земенска планина. Честит следпразник!

  • sarafov каза:

   Моля, след като сте извършили корекциите, да махнете и вече ненужния ми първи коментар! Тогава и написаното сега също ще е ненужно. Колкото по – бързо реагирате толкова по – малко щети ще понасям!

 2. Ивайло каза:

  Тук г-жа Алексова трябва да се намеси 🙂

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.