Солна мина Величка

963_bigЕдна от най-интересните забележителности на Европа е солна мина Величка. Тя  се намира край едноименния град Величка, на югоизток от Краков, Полша.

Това забележително природно богатство се експлоатира от около 900 години. В миналото, солта се добивала на повърхността. Когато запасите били изчерпани, хората започнали да копаят под земята. Първият тунел в мината е прокопан през 1280 година.

397

От втората половина на 18 в. солна мина Величка е превърната в туристическа атракция, въпреки че работата в нея не престава до 1993 г. Това я нарежда сред най-дълго работилите мини по целия свят. Днес тя е с дължина 300 км., има 9 етажа под повърхността, като дълбочината достига до 327 метра. Туристите обикновено се спускат до 130 м. под земята.

z15291341Q

Вековният добив на сол превръща мината в лабиринт от изкуствено прокопани коридори и галерии, съчетани с естествено създадени подземни пещери, езера и тунели, които й придават невероятен натурален вид. На многобройните й етажи са разположени множество скулптури от солни кристали, параклиси, постоянни и гостуващи изложби. Залите са разделени на различни тематики, показващи различни периоди от живота на човечеството. В солната мина има общо три параклиса, голяма катедрала и множество най-различни скулптури, всяка от които заслужава внимание. Сред тях е прочутата скулптура на Николай Коперник. Той е бил един от първите посетители на мината. Като студент в Ягелонския университет в Краков идва тук да събира и изследва различни видове сол.

506_middle

Работата за построяване на главния параклис продължава 32 години (размери 54 м. на 17м. и височина 12м.). Изкопаната сол е над  20 000 тона. Той е богато украсен и всичко е направено от сол. В различните зали се възпроизвеждат сцени от древността с фигури, изработени от сол. Полилеят и фреските в него са направени също от сол.

5299_650__5

С времето мина Величка придобива голяма популярност и много известни личности идват да разгледат изключителното творение – дело на природата и човека. Сред тях са Коперник, Хумболт, Менделеев, Гьоте, Сара Бернар, папа Йоан Павел II и др.

Wieliczka-daVinci

В мината има съвременна хотелска част, с ресторанти, кафета, уелнез и спа. Стотици хора прекарват дни наред под земята, за да се възползват от лечебните свойства на солта.

454

Солна мина Величка е обявена за материално и културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.