Тайнствените кръгове в Намибия – загадката разкрита!

1000px-LocationNamibia.svgОсвен с изключителната си природа, страната е известна и с тайнствените кръгове в пустинята Намиб. Години наред местните племена са предавали на поколенията си легенди за дракони, за тайнствени сили, които създават и местят кръговете. Нарекли ги „вълшебни кръгове“. По размери те са различни – малки и големи.

Десетките хиляди образувания върху голата почва (от 2 до 12 метра в диаметър), обкръжени от трева.low-view-fairy-circles-after-rain
След изучаването им, се установява, че малките кръгове се появяват и изчезват през период от 24-25 години, а големите – през 75 години. Средната продължителност на живота им е около 41 години. Кръговете се формират само на песъчлива почва с минимално присъствие на камъни. Те не се образуват на движещи се дюни или на почвата, където пясъкът е филтриран от вода. Според някои автори кръговете са „живи“, защото се движат.
Namibia-Fairy-CircleВековната тайна бе разгадана от немския учен Норберт Юргенс. Той проверява версията за термитите (първоначално застъпена от окривателя на кръговете – Уолтър Чинкел от Университета в щата Флорида в САЩ), но по-задълбочено. Действително открива термити, доста различни от разпространените. Насекомите изяждат корените на растенията в средата на своето „селище“, а по техните подземни канали дъждовната вода подхранва растенията в кръг. Мистерията на кръговете най-накрая бе разкрита – те наистина „живеят“…….!

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.