ТАМУ – най-големият вулкан на Земята

Image_2284825_126Мауна Лоа на Хаваите е най-големият действащ вулкан на планетата с площ 5200 км². Площта на изгасналият вулкан, наречен „Масивът Таму“  е около 300 000 км², приблизително колкото Британските острови. Той се намира на 1600 км. източно от Япония, в Тихия океан и е най-големият на Земята, както и един от най-големите в Слънчевата система.

Представлява  широк, кръгъл купол с площ 450 на 650 км или повърхност, сравнима с тази на вулкана Олимп на Марс, (смятан за най-големият в цялата Слънчева система). Върхът му се намира на около 2 км под повърхността на океана, а основата – на дълбочина 6,4 км.

2073e4964ac7611decc2c65ed6d8a291Вулканът Таму, е локализиран  в центъра на подводна планинска верига, Shatsky Rise, чийто най-висок връх се издига на 3,5 км над нивото на водата, а корените й се намират на около 30 км под повърхността. Възвишението Shatsky Rise  (Шацку) е нанесено на картите в началото на ХХ век.

Уилям Сейгър е започнал изучаването  на подводния масив преди около 20 години. Той нарекъл вулкана в чест на Тексаския университет A&M (Texas A&M University, TAMU).

Според учения, Таму се отличава от класическите подводни планини и вулкани, които са десетки хиляди по света. Той е несравнимо по-голям и притежава по-полегати склонове. Близо до върха наклонът е около 1°, след това намалява до половин градус, а в основата – и по-малко. (За сравнение – средният наклон на входни стълби е 40°, а ски пистите, на които се обучават начинаещите скиори, е около 10°.).

Специалистите смятаха, че гигантското възвишение Шацку се е формирало дълго и постепенно в резултат на сливането на няколко вулкана – точно както и Големия остров от Хавайския архипелаг, възникнал благодарение на изригването на пет вулкана, оказали се в непосредствена близост един до друг. Геохимичният анализ на образците обаче показал, че цялото това огромно образувание се състои от едни и същи лавови потоци, с една и съща възраст, излизащи от един център при отсъствието на очевиден вторичен източник на вулканизъм.

1287889674a0260becd1485de8f91292Направените изводи показват, че масивът Таму всъщност представлява един-единствен вулкан, възникнал по-скоро за относително кратко време (от порядъка на няколко милиона години). Скоро след това той е загубил активност и е в това състояние до днес. Възрастта му се оценява на около 145 милиона години.

Едно от най-логичните обяснения за произхода на Таму, е че той е резултат на благоприятно стечение на обстоятелствата – граница едновременно на три литосферни плочи, тънка кора, източник на магма под нея. Възходящият мантиен поток е довел до образуването на „мехур”, който се е спукал и част от магмата се е изляла на повърхността, образувайки огромната планина.

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.