УМНИ МАРАТОНКИ

Компанията за спортни стоки Nike пусна на пазара маратонки, които се връзват сами.

nike-hyperadapt

Проектирани от дизайнeрите Тинкър Хатфийлд и Тифани Биърс, новите маратонки HyperAdapt 1.0 идват със система за „адаптивно връзване“, благодарение на която връзките сами ще се връзват при обуване от потребителите. Връзките се стягат сами, когато кракът настъпи сензор, вграден във вътршната част на маратонката. Върху външната част има допълнително два бутона, при чието натискане връзките могат да бъдат стягани или разхлабвани, за да се постигне най-удобно ходене.

768x432

Обувките използват малки макари, захранвани от батерии, които стискат гърлото на обувката. Сензорите в обувката регистрират теглото и позицията на стъпалото на потребителя и автоматично се стягат по предварително зададени параметри спрямо тези два критерия. Те „разчитат“ дали тежестта спада върху стъпалото или върху пръстите.

655-402-a

След няколко носения маратонките се адаптират към предпочитаните от потребителите настройки и автоматично ще ги стягат, за да не се налага натискането на бутоните отвън. Името 1.0 загатва, че екипът работи по подобряване на технологията. В едно близко бъдеще обувките ще могат да събират биометрични данни, които да бъдат обединени в една екосистема и да се ползват от други Nike продукти, например спортни облекла.

Маратонките имат батерии, които издържат 2 седмици с едно зареждане. Цената на умните маратонки е 720 долара или 677 евро.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.