Флоренция – душата на Италия

toscana__05_galleria-uffizi_madonna-del-magnificat

Една от най-хубавите картини в Уфици са Мадона Манифико (Великолепната Мадона)

Флоренция е главен град на областта Тоскана и столица на провинция Флоренция. В периода 1865 – 1870 е и столица на Кралство Италия. Флоренция е разположена на река Арно и се счита се за люлка на западноевропейския Ренесанс. Градът е управляван дълги години от фамилията Медичи.

Попаднахме на един интересен пътепис тук, който казва „В Тоскана историята и културата са много тясно свързани и преплетени. Неизброими съкровища на архитектурата, скулптурата и живописта блестят или се спотайват не само в големите градове, но и в малките средновековни градчета, накацали по хълмовете. И фактът, че именно тосканският диалект е приет за официален литературен италиански език е красноречив.“

Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на флорентинците към показността. Дълго след като се е появила на политическия и икономически хоризонт, Флоренция запазва елегантния си облик: силуетът й с всички онези червеникавокафяви покриви и величествени куполи, е наистина живописен. Флоренция е приказна по всяко време на годината, дори и през студените зимни месеци. Няколко дни са напълно достатъчни да се обиколи историческия център, но не и да се насладим на града.

Интерес представлява катедралата Санта Мария дел Фиоре, която е четвърта по големина в света. Интересното е, че куполът, проектиран от Филипо Брунелески, е издигнат без поддържащо скеле. Той измисля начин как камъните на арките сами да се поддържат по време на строежа . По-късно Микеланджело използва същата идея за издигане на още по-големият купол на базиликата Свети Петър в Рим.

View of Florence, ItalyМоже да разгледате града, като започнете от двореца Палацо Векио, преминете през световно известната галерия „Уфици“ и завършете с Катедралата и нейния величествен купол и кула, проектирана от Джото. Над река Арно е мостът Понте Векио с бижутерийните си магазини, както и пищните градини Боболи.

За да погледнете града отвисоко, можете да се качите на Камбанарията на Джото или на купола на катедралата (Дуомо), или пък да се отправите към Пиацале Микеланджело, от другата страна на Понте Векио, което се намира на хълм, разкриващ невероятна гледка към Флоренция.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.