Хърватия

BIG_novina_109715801121На 01. 07. 2013 г. Хърватия официално стана 28-та страна членка на Европейския съюз.

Членството на Хърватия бележи исторически момент в историята на държавата, която премина през кървава война, след като обяви независимост от бившата Република Югославия през 1991 г.

Хърватия е втората страна от бивша Югославия, която става член на блока след Словения, присъединила се през 2004 година.

 

Какъв е приносът на Хърватия към света………?

object_5163

– Смята се, че Марко Поло – средновековният пътешественик и търговец,  считан за един от първите европейци, пътували по пътя на коприната, чието пътешествие продължило 24 години, е роден в 1254 г. на о-в Корчула, днес част от Хърватия.

– Вратовръзката е произлязла от Хърватия, наричана във френския език „крават”, а тази дума произлиза от „кроат” (фр.), което означава хърватин. Според стара традиция, когато войник заминавал на война, неговата любима му завързвала на врата шалче, за да му напомня за нея и нейната любов. Френският крал Луи ХІІІ бил впечатлен от този аксесоар на хърватските наемници, участници в Тридесетгодишната война през 17в. и този аксесоар бил приет от французите като допълнение на мъжкия костюм, а носените дотогава големи къдрави яки на ризите, били заменени с прави яки и връзката под тях.

– Автоматичната писалка и молив са изобретение на хърватина – Едуард Славолюб Пенкала в 1906 г. На английски, думата за химикалка е “pen”, произлязла от името на изобретателя й.

– Никола Тесла, етнически сърбин по произход, е роден в Смилян – Хърватия. Той е известен с много революционни приноси в областта на електричеството: открива електромагнитните вълни преди Херц и независимо от него; доусъвършенства динамото; патентова принципите на захранване с променлив ток и др.

– Хърватинът Фауст Вранчич, роден в гр. Шибаник, се счита за създател на първия парашут, правоъгълен по форма, който той изпробва, скачайки от кулата на базиликата Сан Марко във Венеция в 1617 г.

изтеглен файл

Паричната единица в Хърватия се нарича „куна”, на името на малко животинче с кафява козина, вид  бялка, чиято кожа в Средновековието била използвана като единица разменна стойност. Първото известно изображение на „куна” върху монета, датира от 1256 г.

 

Следва продължение………..

Post Tagged with ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.