Черният паяк – опасен и отровен за човека

211В България се срещат над 700 вида паяци, но само Черният отровен паяк (Latrodectus tredecimguttatus) е опасен за човека. Лaтинcкoтo мy имe е лактродектус тредецимгутатос (lathrodectes tridecimguttatus); черен на цвят, с тринадесет червени ленти по коремчето. Отровата му е в пъти по-силна от тази на гърмяща змия. С фатален край е ухапването само на женския индивид.

Черният отровен паяк се среща в Южна България – Горнотракийската низина, Странджа, Сакар. Освен в нивите, ливадите, стърнищата, може да бъде открит в навеси, обори, а понякога и в жилищата на хората. Паякът е нощно животно. Сам никога не напада. Хапе, когато бъде раздразнен или докоснат. Ухапването се усеща като бодване, след 1-2 минути мястото се зачервява, а след 10-15 минути се чувства общо неразпопожение, отпадналост, виене на свят, скованост, мускулни болки, треперене на крайниците, тъпа болка в гръдната област. Може да се стигне до повишаване на температурата, треска, дори гърчове.

photo_verybig_564536След ухапване трябва да се направи стегната превръзка над ухапаното място. По драстична мярка е обгарянето.

Необходимо е веднага да се потърси помощ от медицинско лице. Колкото по- бързо се реагира и се започне лечение, толкова по-бързо е оздравяването, без да има последствия.

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.