Шведагон – златният символ на Мианмар

85446e46dbc1086953fa3b4b9a83399aЕдин от най-известните будистки храмове в Азия е Шведагон. Разположен е в град Янгон, столицата на Мианмар. Името произлиза от „Shwe“ – злато и „Dagon“ – древното име на града. Храмът е с конусовидна форма (ступа), висок 98 метра и изцяло позлатен. Златото е истинско. Няколко века поклонници и монарси са правили дарения на храма. В него са вградени 5 448 диаманти, 2 317 рубини, хиляди сапфири и други скъпоценни камъни, а най-отгоре на купола има 76 каратов диамант. С право го наричат златната пагода.

032.bambooОколо ступата е разположен огромен храмов комплекс Ботатхаун, който включва няколко десетки сгради. Тук се намира огледалният лабиринт със златните реликви на последния крал – Миндон.

Според преданията погодата е на 2 500 години, но археолозите твърдят, че тя е построена между 6-ти и 10-ти век. За будистите това е най-святото място в страната, тъй като се смята, че то съхранява реликви от четирима Буди.

52488251_1105_cmc_image_1Преди да се влезе в храма обувките задължително трябва да се свалят. Облеклото трябва да е прилично, както за мъжете, така и за жените. Обиколката се извършва по посока на часовниковата стрелка. За посетителите са изградени асансьори, за по-бързо придвижване по етажите.

 

0_999e1_b539c624_origДостъпът на жените до най-горната платформа е забранен. До там могат да стигнат само мъжете-будисти.

Красотата на храма е невероятна – покрити с мозайки колони, шпилове, молитвени павилиони, статуи на Буда, статуи на различни животни, богато украсени камбани, малки обособени светилища. “Шведагон” е красив при изгрева и при залеза на Слънцето, когато слънчевите лъчи се отразяват в златната ступа, както и през нощтта, когато са запалени многобройните свещи.

pagoda-shvedagonСчита се, че цената на вграденото злато е над 90 милиона долара. В Мианмар златото е символ на благоденствие и на религиозно преклонение. Коването на златни листове е един от десетте национални занаяти, с които местните жители се гордеят.

 

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.